Україна в майбутньому стане лідером у виробництві “зеленої” енергії – Ґренголм

Україна в майбутньому стане лідером у виробництві “зеленої” енергії – Ґренголм

Катерина Бєлоусова

“Зелена” енергія – найкращий мирний план

Міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм заявила, що завдяки своїм ресурсам Україна в майбутньому стане лідером у виробництві “зеленої” енергії для власного споживання та експорту в ЄС.

Вона також наголосила, що енергонезалежність – в інтересах безпеки України, повідомляє Голос Америки.

Ґренголм підкреслила, що повномасштабне вторгнення росії в Україну створило новий геополітичний розкол навколо енергетики, а рф перетворила її на зброю. Це прискорило рух до енергетичної безпеки шляхом розвитку “зеленої” генерації.

Вона також погодилася з тезою ірландського міністра транспорту Імона Райана, що жодна країна не може заборонити доступ до сонця і використати його як зброю, жодна країна не може заборонити доступ до вітру і використати його як зброю. А “зелена” енергія – найкращий мирний план.

Міністерка додала, що США  хочуть прискорити поширення відновлювальної енергії. Проте наразі доводиться збільшити видобуток викопного палива, щоб компенсувати російські енергоресурси.

ukrainian.voanews.com

Ґренголм також наголосила на важливості атомної генерації, як для України, так і для низки інших країн. Проте країни Центрально-Східної Європи не мають опинитися в залежності від російських реакторів чи урану.

Вона також розповіла, що Україна тісно співпрацює зі США щодо змін в енергосистемі.

“Національна лабораторія відновлюваної енергетики створює дорожні карти для країн, які висловили зацікавленість у переході на стовідсоткову відновлювану енергію, на 100% чисту, без викидів вуглецю. І ми хочемо працювати з Україною, яка висловила бажання зробити це, щоб надати технічні дорожні карти”, – розповіла міністерка.

На її думку, Україна має потенціал відбудувати сталу енергосистему та досягнути енергетичної безпеки.

“Досягнути такої енергетичної безпеки треба, звичайно, через “чисту” енергію, і саме це президент України Володимир Зеленський запропонував. І тому ми повністю готові, і ми вже працюємо над планами, що як тільки війна в Україні закінчиться, можна буде будувати це майбутнє для України та для української економіки”, – сказала Ґренголм.

Вона також наголосила на важливості створення розподіленої електричної мережі, щоб пошкодження однієї ділянки не виводило з ладу цілий регіон.

Нагадаємо, нова енергетика України має формуватися на засадах сталості, декарбонізації, енергетичної безпеки, відповідності потребам економічного розвитку та євроінтеграційному курсі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітики Міжнародного енергетичного агентства припустили, що російсько-українська війна, а також програми державної допомоги в США та ЄС прискорять енергетичний перехід на 5-10 років.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей