Україна та світ відзначають День охорони довкілля: що треба знати shutterstock

Україна та світ відзначають День охорони довкілля: що треба знати

Зоряна Бердник

Цьогоріч ООН започаткувала Десятиліття відновлення екосистем 2021-2030

Щороку 5 червня у світі відзначають Всесвітній день охорони довкілля та Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством.

Як виникли ці свята, які їхні цілі та які заходи з їхньої нагоди проводять — розповідає ЕкоПолітика.

День охорони навколишнього середовища: історія свята

Цей день — одну з найважливіших екологічних дат календаря — заснувала Генеральна Асамблея ООН. Офіційно свято було проголошено резолюцією № A/RES/2994 (XXVII) від 15 грудня 1972 року.

Святкування такої події було запропоновано на 27-й сесії за участю представників 113 держав світу на ознаменування початку роботи Стокгольмської конференції з проблем навколишнього середовища.

Приводом до започаткування цього всесвітнього дня було звернення, яке надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН.

"Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами", — йшлося в ньому.

Його підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу, попереджаючи людство про небезпеку від забруднення навколишнього середовища.

З огляду на масштаби проблеми та важливість їх розв'язання у структурі ООН було створено нову організацію — Програму ООН з навколишнього середовища, під егідою якої й відзначають цю екологічну дату.

День охорони довкілля: мета і місія

Всесвітній день охорони довкілля є для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і належні дії влади.

Він має на меті дати народам світу можливість активно сприяти стійкому та справедливому розвитку, стимулювати розуміння того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади, роз’яснювати корисність партнерських відносин, щоб в усіх країн і народів було більш безпечне та благополучне майбутнє.

День охорони довкілля 2021: які заходи відбуваються

Щорічно цей день святкують у більш ніж 100 країнах світу. Традиційно він має певну тему.

У 2021 році Всесвітній день навколишнього середовища присвячений темі відновлення екосистем і наших відносин із природою. Окрім того, цьогоріч він став офіційним початком Десятиліття ООН з відновлення екосистем на 2021-2030 рр.

Унаслідок зникнення екосистем, наголошують в ООН, світ втрачає таких "поглиначів вуглецю", як ліси й торфовища, а рівень світових викидів парникових газів щоразу збільшується. Тому відродження лісів і торфовищ допомогло б скоротити розрив у рівні викидів на 25% до 2030 року.

Відновлення посадок місцевих порід дерев, відповідно, допоможе пом'якшенню можливих руйнівних наслідків потепління на планеті, зокрема підвищення ризику лісових пожеж.

З нагоди започаткування 10-ліття відновлення екосистем 2021-2030 рр. папа Франциск звернувся до ООН з окремим посланням, яке від його імені прочитав кардинал П’єтро Паролін, державний секретар Святого Престолу.

Папа Франциск наголосив, що численні "попередження", серед яких COVID-19 і глобальне потепління, спонукають нас до термінових дій. Потрібно переосмислити економіку, її сенс та цілі, як також перспективно переглянути модель розвитку, щоб виправити її помилки, наслідком яких, серед іншого, є деградація екосистеми. "Відновити природу, яку ми пошкодили, означає насамперед відновити себе самих", – вказав Святіший Отець.

Як провести День охорони довкілля

Відзначають його по-різному, зокрема влаштовують:

  • вуличні мітинги;
  • велопробіги;
  • “зелені” концерти;
  • конкурси творів і плакатів у школах;
  • посадку дерев;
  • кампанії з утилізації відходів і прибирання території тощо.

Нагадаємо, що ЕкоПолітика писала про проведення екотолоки в Києві з нагоди Всесвітнього дня охорони довкілля.

Також віднедавна 5 червня — це ще й Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством.

Дату встановила Організація Об’єднаних Націй 5 грудня 2017 року. Оголосити такий день запропонували ще у 2015 році представники Генеральної комісії з питань рибальства. На сесії вони порушили питання злочинного вилову риби в Середземномор’ї та вирішили ухвалити Угоду щодо цього питання.

Комітет підтримав цю ініціативу й оголосив 5 червня Міжнародним днем боротьби з незаконним й нерегульованим рибальським промислом.

Мета — привернути увагу широких мас до питань захисту фауни морів та океанів, адже такий промисел призводить до знищення деяких видів риб і порушення цілих екосистем у певних регіонах.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів