Україна та Норвегія домовилися про співпрацю щодо атомної енергетики та ВДЕ kmu.gov.ua

Україна та Норвегія домовилися про співпрацю щодо атомної енергетики та ВДЕ

Завдяки розвиненій мережі гідроелектростанцій, Норвегія має один з найвищих у світі показників генерації з ВДЕ – 97%

Україна та Норвегія підписали меморандум про співпрацю у сфері атомної енергетики та "зеленої трансформації".

Церемонія передачі документу відбулась під час зустрічі посла Норвегії в Україні Еріка Сведала із заступником міністра енергетики Ярославом Демченковим, передає пресслужба МЗС.

Як зазначається, раніше від імені України меморандум підписав міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Підписання меморандуму посилює співпрацю України та Норвегії з питань ядерної безпеки. Насамперед йдеться про підвищення безпеки українських АЕС. Буде створено двосторонню робочу групу з питань ядерної захищеності, ядерної безпеки та аварійної готовності. Варто зазначити, що потенційні можливості для взаємодії на основі меморандуму значно більші" – заявив Демченков.

Також учасники зустрічі активно обговорювали "зелену" трансформація енергетики для протидії змінам клімату та виробництво енергії з відновлювальних джерел (ВДЕ). Як відомо, завдяки розвиненій мережі гідроелектростанцій, Норвегія має один з найвищих у світі показників генерації з ВДЕ – 97%.

"Ми хотіли б посилити співпрацю з Норвегією в галузі ВДЕ. Наприклад, в рамках стратегії декарбонізації енергетики, Україна планує розвивати офшорну вітрову генерацію. Також нас цікавить розвиток водневої енергетики – технології, пілотні проєкти тощо. Окрім залучення норвезьких інвестицій, буде корисно пожвавити обмін досвідом і напрацюваннями" – повідомив Демченков.

Крім того, минулого року Норвегія затвердила власну водневу стратегію. Завдяки покладам газу та доступу до океанського шельфу, Норвегія в першу чергу розглядає потенціал виробництва "блакитного" водню із природного газу із застосуванням технології уловлення, зберігання та використання вуглецю. Незважаючи на досвід окремих компаній та науковців, норвежці розуміють фінансові та технологічні обмеження при втіленні водневих проєктів. Тому вони очікують на активну міжнародну співпрацю. Так само в стратегії перелічено виклики, пов'язані з безпекою водневих технологій та заходи по запровадженню відповідних стандартів і законодавчих норм.

"Зараз Україна розробляє власну водневу стратегію, і для нас є взірцевим той рівень якості політичного документа, який схвалив уряд Норвегії" – заявив заступник міністра.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що в Україні порахують кількість енергії, спожитої з ВДЕ. Компанія Green Cert Ukraine у партнерстві з TÜV Thüringen розробила та впровадила систему перевірки кількості енергії, спожитої з відновлюваних джерел.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності