Україна планує продавати Європі 15 ГВт “зеленої” енергії до 2030 року Shutterstock

Україна планує продавати Європі 15 ГВт “зеленої” енергії до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Енергетична безпека України має бути в центрі дискусій світових лідерів

Україна планує досягти 30 ГВт відновлювальної енергетики до 2030 року, що складатиме 50% частки ВДЕ в енергоміксі, та експортувати до ЄС 15 ГВт “зеленого” водню та електроенергії.

Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в ході круглого столу "Україна: прискорення декарбонізації в Європі" на Всесвітньому економічному форумі (WEF) у Давосі, повідомляє пресслужба ДТЕК.

Зазначається, що ініціатива "30 до 2030" була представлена ще на WEF 2022 у Давосі.

Під час круглого столу Тімченко закликав міжнародні компанії приєднатися до коаліції бажаючих відбудовувати екологічне майбутнє України. Адже будь-який процес відновлення країни повинен мати європейську перспективу та базуватися на новій “зеленій” електроенергії, прискорюючи енергетичний перехід в ЄС. 

“Україна може стати головним експортером “чистої” енергії до ЄС і зробити великий внесок у післявоєнну систему енергетичної безпеки Європи, – сказав він. – Ми не сумніваємося, що Україна може стати лідером декарбонізації.”

В повідомленні зазначили, що круглий стіл сприяв активній дискусії про те, що Україна може пришвидшити процес інтеграції в ЄС. Особливу увагу варто приділити плануванню розбудови відновлювальних джерел енергії.

В пресслужбі підкреслили, що енергетична безпека України має бути в центрі дискусій світових лідерів.

“Війна в Україні почалася не 24 лютого 2022 року. Війна почалася багато років тому з того, що росія шантажувала європейський енергетичний ринок цінами на газ і постачанням газу до ЄС. З роками війна загострювалася, і зараз ми бачимо російську військову кампанію, спрямовану на знищення енергетичних об’єктів по всій Україні”, – наголосив Тимочко.

Зазначається, що у круглому столі взяли участь високопоставлені політики, посли, експерти з питань енергетики та бізнес-лідери для обговорення критичних питань щодо енергетичної безпеки України та ЄС, а також майбутнього "зеленого" переходу.

Нагадаємо, компанія ДТЕК ініціювала проєкт "30 до 2030 року", який зможе замінити російські джерела енергії, допомагаючи ЄС перепроєктувати свою енергетичну безпеку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма заявив, що Україна за 2 роки може збільшити потужності ВДЕ з наявних 3 ГВт до 10 ГВт.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності