Україна розширила співпрацю з Європейським альянсом із “чистого” водню shutterstock

Україна розширила співпрацю з Європейським альянсом із “чистого” водню

Катерина Бєлоусова

Єврокомісія визначила Україну одним з пріоритетних партнерів у майбутній водневій економіці ЄС

Держенергоефективності увійшло до складу Європейського альянсу із “чистого” водню (European Clean Hydrogen Alliance), який є частиною курсу ЄС щодо декарбонізації промисловості.

Наразі членами альянсу є близько 1500 організацій, зокрема понад 10 українських, серед яких  Міненерго, НАЕК "Енергоатом", Оператор ГТС України,  НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" та інші, повідомляє Держенергоефективності у Facebook.

Альянс заснувала Єврокомісія у липні 2020 року для підтримки широкомасштабного розвитку водневої енергетики до 2030 року.

В пресслужбі Держенергоефективності, пояснили, що членство в Європейському альянсі із “чистого” водню допоможе активізувати міжнародну співпрацю, обмін досвідом та інформацією про розвиток водневої енергетики в різних країнах. Це сприятиме пошуку потенційних партнерів для втілення проєктів із виробництва, транспортування, накопичення та використання водню.

Адже одним з основних завдань альянсу є сприяння залученню інвестицій та стимулювання виробництва і використання “зеленого” водню. 

"Ми розглядаємо розбудову водневої економіки як один із стовпів відбудови України, її енергетичної трансформації та формування підґрунтя для декарбонізації економіки. Водночас, критичність питання енергетичної безпеки як України, так і всієї Європи відкриває широкий горизонт для тісної співпраці із партнерами ЄС", – сказав голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Він також додав, що Держенергоефективності та Міненерго опрацьовує шляхи побудови водневої економіки України в робочій групі на базі міністерства та у відкритому діалозі з науковцями, бізнес-спільнотою та європейськими партнерами.

В повідомленні наголосили, що Єврокомісія у своїй Водневій стратегії визначила Україну одним з пріоритетних партнерів у майбутній водневій економіці ЄС. В рамах плану REPowerEU Єврокомісія планує створення декілька коридорів імпорту водню в ЄС, зокрема один саме з України, як тільки дозволять умови.

“Для обговорення шляхів розвитку водневої енергетики члени альянсу двічі на рік збираються на Hydrogen Forum”, – розповіли в пресслужбі.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС планує створити новий водневий банк, який інвестує €3 млрд у розвиток ринку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна обов’язково стане "зеленим" енергетичним хабом для Європи.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон