Україна провалила план зі створення заповідників – екозахисники shutterstock

Україна провалила план зі створення заповідників – екозахисники

Катерина Бєлоусова

У 2022 році 535,5 гектарів заповідних земель втратили природоохоронний статус

В Україні станом на 1 січня 2023 року заповідано 3,52% територій від запланованих Державною стратегією регіонального розвитку.

Успішність заповідання становить максимум 2% від необхідних темпів роботи в цьому напрямку, повідомляє Українська природоохоронна група.

Екоактивісти наголосили, що створення нових об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) є одним з найбільш дієвих механізмів для охорони цінних природних територій. Адже будь-який інший статус території чи обмеження не дають гарантій, що вона буде збережена чи захищена.

Вони підкреслили, що Стратегія передбачає, що до 2030 року частка ПЗФ має сягати 15% від площі України. Проте втілення цих амбітних планів не відбувається на належному рівні.

В матеріалі розповіли, що станом на початок 2023 року показники створення заповідних територій становили 46,1% від заявлених державою планів. У 2021 році показники заповідання зменшилися втричі в порівнянні з 2020 роком. Так, у 2021 році було створено понад 10 тисяч гектарів ПЗФ, що становить 3,6% плану Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Екоактивісти наголосили, що у 2022 році цей показник становив 2% від того, що необхідно створити за Стратегією до 2030 року. 

“Щоб досягти цілей Стратегії лише до 2030 року (15%), необхідно додатково заповісти 4,89 мільйона гектарів територій, що становить 8,1% площі України”, – підкреслили вони.

Зазначається, що в умовах повномасштабної війни деякі області не створювали нові природоохоронні території. Серед них:

  • Херсонська;
  • Запорізька;
  • Луганська;
  • Харківська;
  • Миколаївська;
  • Вінницька;
  • Сумська;
  • Івано-Франківська;
  • Дніпропетровська;
  • Хмельницька.

Автори додали, що в умовах анексії не створювали природоохоронні території в АР Крим та Севастополі.

Зазначається, що у Рівненській області у 2022 році заповіли 25147 гектарів територій, тобто половину всіх нових. За кількістю створених заповідних територій лідером є Київська область – 33 об’єкти.

uncg.org.ua

uncg.org.ua

Екоактивісти пояснили, що значне збільшення площі ПЗФ у 2022 році зумовлене тим, що на початку 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав Укази про створення нових національних природних парків (Пуща Радзивіла, Куяльницький, Холодний Яр), про розширення чинних НПП (Вижницький, Меотида) та про розширення території Карпатського біосферного заповідника. Також було розширено площу заказника загальнодержавного значення “Староманзирський” на Одещині.

Проте частина новостворених заповідних територій наразі перебуває в окупації. Наприклад, на Донеччині це ландшафтний заказник місцевого значення “Новотроїцький” (140 га) та “Меотида” (500 га).

Автори наголосили, що у 2022 році 535,5 гектарів ПЗФ втратили заповідний статус, зокрема у Львівській, Київській та Одеській областях.

Нагадаємо, в аналітичному звіті Єврокомісії щодо спроможності України виконувати умови членства в ЄС в кластері охорони довкілля країна отримала найнижчий бал – 1 з можливих 5.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Карпатах ТОВ “Буковель” планує побудувати ще 2 мегакурорти, окрім курорту “Свидовець”, а саме “Бистриця” та “Турбат” розміром 1400 гектарів.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.