Україна продемонструє наслідки підриву Каховської ГЕС на міжнародному саміті COP28 facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Україна продемонструє наслідки підриву Каховської ГЕС на міжнародному саміті COP28

Катерина Бєлоусова

На конференції також звернуть увагу на загрози продовольчої безпеки

На кліматичному саміті ООН COP28 Україна вдруге представить свій павільйон, який присвячений наслідкам підриву росіянами греблі Каховської ГЕС (блок "Каховка"), а також шкоді від війни у блоці “Наслідки” та блок “Відновлення”.

На конференції презентують ініціативи Формули миру президента України Володимира Зеленського, зокрема пункту "Екологічна безпека", повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Конферненція триватиме з 30 листопада по 12 грудня 2023 року в Дубаї, ОАЕ.

Зазначається, що матеріали та експонати для павільйону збирали з усієї України, щоб відобразити, як війна ускладнює розв’язання проблем, пов’язаних зі зміною клімату.

Ключова інсталяція павільйону – "Дах" – присвячена трагедії втрати дому через затоплення. Вона унаочнює тисячі знищених українських будинків. Для її створення використали черепицю з Херсонщини – найбільш постраждалого від затоплення регіону.

В повідомленні підкреслили, що на COP28 також звернуть увагу на продовольчу безпеку. У павільйоні продемонструють зразки згорілої кукурудзи та пшениці тисячі тонн яких знищили окупанти під час ракетних атак. А також найродючіші у світі чорноземи, які стають “мертвими” після обстрілів.

“Цілі України на СОР28 — адвокація Довкіллєвої декларації та продовження міжнародного діалогу щодо анонсованої президентом України [Володимиром Зеленським] на COP27 Глобальної платформи оцінювання збитків завданих війною. Попри війну Україна завершує розбудову своєї кліматичної архітектури та послідовно виконує свої кліматичні зобов’язання. На СОР28 плануємо об’єднати навколо нашої країни ще більше партнерів для зеленого майбутнього України та всього світу", – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Зазначається, що одним із ключових меседжів павільйону є те, що попри війну Україна будує своє майбутнє та вже зараз повертає до життя парки, міста та сільськогосподарські землі. Відвідувачі зможуть ознайомитися з планом відновлення України, який передбачає втілення 850 масштабних проєктів за наступні 10 років. Серед пріоритетних програм – "Відбудова чистого та захищеного середовища", "Енергетична незалежність" та "Зелений курс".

Україна також представить уже реалізований проєкт зеленої енергетики, що був презентований у павільйоні на конференції 2022 року – Тилігульську вітрову електростанцію. 

Нагадаємо, голова Європейського кліматичного фонду (ECF) професорка Лоранс Тубіана заявила, що через дипломатію та пропаганду росія намагається зашкодити зеленому переходу Європи та саботує міжнародні кліматичні переговори.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, що наразі відбувається на обмілілому Каховському водосховищі і яким може бути його майбутнє.

Читайте також
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року