Україна отримала від Бельгії судно для екомоніторингу Чорного й Азовського морів. Фото mepr.gov.ua

Україна отримала від Бельгії судно для екомоніторингу Чорного й Азовського морів. Фото

Олена Яценьо

У жовтні 2021 року судно прибуде до Одеси

Уряд Бельгії передав Українському науковому центру екології моря Міндовкілля легендарне науково-дослідне судно "Бельгіка".

Судно перейменують і використовуватимуть для екологічного моніторингу Чорного й Азовського морів, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Урочиста церемонія передачі дослідницького гідрографічного корабля відбулася в понеділок, 13 вересня, на військово-морській базі в бельгійському місті Зебрюгге.

Як зазначили в міністерстві, передача Україні цього судна допоможе не тільки відновити дослідження та посилити екомоніторинг Чорного й Азовського морів, але й успішно впроваджувати Директиви ЄС щодо морського довкілля.

Окрім того, заплановано спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як у Чорному, так і Північному морях.

За словами очільника Міндовкілля Романа Абрамовського, уже цього року хочуть відновити наукові дослідження насамперед у Чорному, а згодом і в Азовському морях. "Сподіваємося це робити спільно з нашими бельгійськими колегами", — додав міністр.

Зі свого боку, заступник міністра економіки та праці Бельгії Томас Дермін сказав, що радий, що легендарне бельгійське судно отримає друге життя.

"Судно досліджувало майже 1 млн км моря і провело понад тисячу наукових кампаній, які вдосконалили знання бельгійців про море. Цей корабель-плавуча лабораторія був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років. Бельгія з сумом прощається зі своїм науково-дослідним кораблем Бельгіка. Однак я дуже радий, що судно отримає друге життя завдяки нашій співпраці з Українським науково-дослідним центром екології моря", — зазначив він.

Очікується, що в жовтні 2021 року судно прибуде до нової домівки – міста Одеса. Тут воно отримає нове ім'я та почне використовуватися для дослідження Чорного й Азовського морів.

По дорозі із Зебрюгге до Одеси, на шляху в 8600 км, науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику. А також виділять ДНК з довкілля, аби оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмів.

Нагадаємо, що передача судна відбулася завдяки укладеному в липні 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Бельгійським Федеральним офісом науки і політики та Королівським Бельгійським інститутом природничих наук.

Цим меморандумом Бельгія підтвердила готовність безплатно передати Україні судно Бельгіка 1984 року будівництва. Судно в доброму стані і має унікальне вбудоване обладнання, зокрема високоточні ехолоти.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у квадратному метрі Чорного моря знайшли мільйон частинок пластику.

Нагадаємо також, що дослідники підрахували, скільки дельфінів живе в Чорному морі.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог
Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків