Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Катерина Бєлоусова

Програма RES допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з інших програм

Німеччина, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міністерство відновлення України домовилися про підписання гранту на суму €20 мільйонів для програми рішень для відновлюваної енергетики (Renewable Energy Solution Programme).

Грант сприятиме впровадженню ВДЕ-технологій в українських муніципалітетах, зокрема у школах, лікарнях та дитячих садочках, та підвищенню енергонезалежності громадських установ, повідомляє Представництво ЄС в Україні.

Це сталося під час кліматичної конференції COP28.

Зазначається, що завдяки цьому внеску уряд Німеччини має намір підтримати трансформацію енергетичних систем та зелену відбудову України на шляху до членства в ЄС. Ініціатива допомагатиме муніципалітетам у синергії з іншими чинними рамковими кредитними угодами ЄІБ.

Це допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з програм:

  • "Енергоефективність громадських будівель в Україні" (UPBEE) — для термомодернізації в українських громадах на 300 млн;
  • “Надзвичайна кредитна програма для відновлення України” (UERP) та “Програма з відновлення України” (URP) — для деокупованих територій загальною вартістю 540 млн.

Передбачається, що програма RES підтримуватиме майбутні аналогічні рамкові кредитні угоди ЄІБ.

В повідомленні підкреслили, що модернізації будівель суттєво зменшить споживання енергії. Також програма передбачає інтеграцію технологій відновлюваної енергетики в громадські будівлі, зокрема сонячних електростанцій, акумуляторних батарей, використання біомаси та теплових насосів. Завдяки цьому RES: 

  • покращить енергетичну автономію критично важливих громадських будівель;
  • забезпечить їхню стабільну роботу навіть в умовах перебоїв в електропостачанні через російські атаки на енергетичну інфраструктуру.

Зазначається, що Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) надаватиме технічну допомогу та консультаційні послуги, необхідні для успішного впровадження програми.

"Такі рішення — важливий внесок не лише у декарбонізацію енергетичної системи, а й у відновлення української енергетичної інфраструктури через російську агресію, що триває. Власною підтримкою ми також надихаємо на подальші дії для створення стійкішої енергетичної системи та забезпечення енергопостачання об'єктів критичної інфраструктури. Я щиро вірю, що перехід до кліматичної нейтральності можна інтегрувати в усі зусилля з відбудови. Я захоплююся стійкістю та рішучістю України щодо кліматичного та енергетичного переходу перед обличчям воєнних загроз", – сказав федеральний міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Хабек.

Нагадаємо, в Україні за підтримки GIZ запустили грантовий конкурс для промислових та постраждалих від війни підприємств, переможці якого отримають €10 000 на підвищення енергоефективності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що екологічне відновлення України має стати історією успіху, адже воно критично важливе для забезпечення енергетичної незалежності від держави-агресора росії.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей