Українські підприємства зможуть отримати €10 000 на енергомодернізацію Shutterstock

Українські підприємства зможуть отримати €10 000 на енергомодернізацію

Катерина Бєлоусова

На промисловість припадає більше третини всього енергоспоживання в країні

В Україні за підтримки GIZ запустили грантовий конкурс для промислових та постраждалих від війни підприємств, переможці якого отримають €10 000 на підвищення енергоефективності.

Для учасників передбачено заходи з розвитку потенціалу, експрес-енергоаудити та міні-гранти на впровадження енергоефективних заходів, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України у Facebook.

В повідомленні підкреслили, що проєкт покликаний зробити підприємства більш енергоефективними та конкурентоздатними. Підприємства зможуть витратити грантові кошти на енергоефективні заходи, що визначені у грантовому договорі за результатом проведення енергоаудиту.

"Найважливішу роль у відновленні країни та економіки також буде відігравати й бізнес. Тому ми започаткували програми підтримки підприємств. Важливо допомогти їм ставати конкурентоспроможними, енергоефективними та бути готовими до енергетичних викликів", – сказала директорка проєкту "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні" Іма Хренова-Шимкіна.

Директор департаменту розвитку енергоефективності Держенергоефективності Андрій Шиян підкреслив, що промисловість – один з найбільш енергоємних секторів економіки. На нього припадає більше третини всього енергоспоживання в країні. 

“Тому на законодавчому рівні ми адаптуємо європейські норми та практики щодо стимулювання енергоефективності у промисловості", – додав він.

Шиян підкреслив, що першочерговими завданнями для енергоємних виробництв є: 

  • впровадження систем енергоменеджменту;
  • проведення енергоаудитів;
  • модернізація виробничих процесів тощо. 

Він пояснив, що усі ці та інші заходи є нагальними, особливо для вчасного реагування на виклики енергетичній безпеці під час осіннього-зимового періоду.

Зазначається, що ініціативу реалізують в рамках проєкту "Підтримка енергомодернізації підприємств у воєнний час", що реалізує ГО "Міжнародна фундація розвитку" за підтримки проєкту GIZ "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українські підприємства зможуть отримати кредити на $150 тисяч для запровадження енергоменеджменту та енергоефективних заходів. Також малий та середній бізнес зможе отримати мікрогранти.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів