Україна на COP27 зможе показати світу наслідки російської агресії для екології

Україна на COP27 зможе показати світу наслідки російської агресії для екології

Катерина Бєлоусова

Україна планує провести низку переговорів, що дозволять отримати доступ до міжнародних екологічних фінансів до набуття статусу члена ЄС

У понеділок, 7 листопада, в Шарм-ель-Шейху, Єгипет, розпочнеться конференції ООН зі зміни клімату (COP27), де Україна вперше матиме свій павільйон.

Також буде представлена низка ініціатив, пов’язаних із повномасштабним вторгненням росії, розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтервʼю Interfax-Ukraine.

Він зазначив, що протягом 2 тижнів заплановано велику кількість івентів та багато питань, починаючи від цифровізації та завершуючи ініціативами у лісовій галузі, які мають запобігати зміні клімату.

Стрілець пояснив, що Україна запрошуватиме до своєї локації представників делегацій інших країн для проведення спільних заходів, а також, щоб показати наслідки розв'язаної росією війни.

За його словами, розпочавши війну, росія фактично зводить нанівець усі зусилля, яких десятиліттями докладали цивілізовані країни для захисту навколишнього середовища та запобігання кліматичним змінам, і багато країн це розуміють.

Він підкреслив, що COP27 – один із найважливіших щорічних екозаходів та дуже потужний майданчик, щоб справді підтримувати якісну комунікацію з усіма країнами світу та залучення до спільних ініціатив.

Стрілець зазначив, що серед основних ініціатив – розпочати діалог із країнами світу щодо можливості розробки спільних підходів до оцінки збитків навколишньому середовищу від воєнних дій. 

Україна розраховує екозбитки з перших днів повномасштабної війни. Однак підрахунки мають не викликати сумнівів у жодній країні світу під час міжнародних судових процесів.

Він зазначив, що одним з варіантів може стати визнання міжнародною спільнотою вже чинних українських методик, якщо це дозволить доводити збитки у міжнародних судах та прискорить цей процес. За цими методиками вже розраховано 1,3 трлн грн екозбитків.

"Якщо ми говоримо про історію міжнародних воєн та збройних конфліктів, то вона показує, що процес відшкодування збитків може тривати 10, а то й більше років. За цей час зафіксована сума збитків з'їдається інфляцією. Ми прагнемо отримати можливість доводити ці факти швидше", – пояснив Стрілець.

В матеріалі зазначили, що іншою українською ініціативою на COP27 стане питання так званих "зелених" зернових коридорів.

"Росія сьогодні блокує можливості експорту не лише зерна, а й багатьох інших товарів, які, без перебільшення, гарантують продовольчу безпеку світу. Таким чином, логістика вибудовується переважно на автотранспорті, а це відповідні викиди та забруднення навколишнього середовища. Тому ми всі маємо напрацювати такі механізми, які дозволять менше впливати на довкілля, але при цьому зберегти потужність експортно-імпортних операцій", – наголосив Стрілець.

За його словами, "вищою ланкою такої ідеї" може бути поступова заміна автотранспорту на електротранспорт або авто з водневим двигуном, а також застосування екологічніших його складових, наприклад екошин.

Стрілець також зазначив, що Україна планує провести низку переговорів, що дозволять отримати доступ до міжнародних екологічних фінансів до набуття статусу члена ЄС.

Дуже важливим питанням він також назвав переговори з іншими країнами щодо ринкових та неринкових механізмів регулювання викидів парникових газів.

"Ми вже маємо нову угоду зі Швейцарією, підписану на конференції в Лугано, і зараз триває процедура узгодження практичної реалізації домовленостей. Тривають переговори щодо створення такої співпраці з Японією та підписання відповідного меморандуму. Думаю, на COP27 ми зможемо залучити певну кількість країн до такої співпраці", – сказав Стрілець.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти вважають, що Україні на COP27 варто мати сильну і єдину позицію щодо кліматичних цілей та впливу війни на довкілля, яку б врахували країни ЄС у своїх подальших політиках

Читайте також
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року