Україна на 9 місці в світі за кількістю відходів і продовжує купувати сміття shutterstock.com

Україна на 9 місці в світі за кількістю відходів і продовжує купувати сміття

Катерина Білоусова

Україна витрачає мільйони доларів на сортовані сміття з-за кордону

Україна щорічно виробляє близько 448 млн тонн небезпечних відходів - це найбільший показник в світі. А в перерахунку загальної кількості відходів на душу населення ми на 9 місці - 10,6 метричних тонн щорічно.

При цьому країна переробляє всього лише 3,2% усіх відходів, повідомляє USA Today , посилаючись на дослідження 24/7 Tempo.

Через низьке сортування в Україні недостатньо сировини для сміттєпереробних заводів. Тому підготовлений пластик доводиться закуповувати з-за кордону.

Велика частина пластика вже півстоліття потрапляє на смітник або в світовий океан. На думку експертів його переробка на нові речі - єдиний спосіб зберегти природу і здоров'я людей. Інакше він буде розкладатися сотні років.

Українці все ще викидають пластик, тому країна змушена закуповувати його у Філіппін і Тунісу на кілька мільйонів доларів на рік, щоб налагодити постійну роботу сміттєпереробних заводів, повідомляє tochka.net.

Пластик перед переробкою потрібно попередньо промити, видалити етикетки, висушити і спресувати. Знайти найближчий жовтий контейнер або пункт прийому, можна на картах всеукраїнського молодіжного руху Let's do it Ukraine або Міністерства екології та природних ресурсів . Також на сайтах можна залишити звернення про стихійне звалище або будівельне сміття.

При здачі пластика на станцію переробки активісти радять перевірити, які види пластика там приймають. Всього існує 7 видів пластику:

  1. Поліетилентерефталат (PET, ПЕТ) — найпопулярніший вид пластику, з якого виробляють пляшки, одяг, посуд, упаковку для соусів і косметики.
  2. Поліетилен високої щільності (HDPE, ПВП або ПЕНД) — непрозорий, жорсткий і міцний пластик, з якого виготовляють труби, пляшки для молока і побутової хімії, піддони, бочки, пакети, іграшки.
  3. Полівінілхлорид (PVC, ПВХ) — ще більш міцний термопластичний пластик, з якого роблять вікна, натяжні стелі, покриття для підлоги, шпалери, автомобільний пластик.
  4. Поліетилен низької щільності (LDPE, ПВД) — пакети, харчова плівка, кришки і пластикові упаковки.
  5. Поліпропілен (PP, ПП) — термостійкий матеріал, з нього виробляють одноразові шприци, стаканчики для йогурту, кришки для пляшок.
  6. Полістирол (PS, ПС) — з нього роблять одноразовий посуд, квіткові горщики, баночки для ліків. Спінений полістирол годиться для пінопласту і контейнерів для яєць.
  7. Інші види пластика (Other, інше) — полікарбонат, поліамід і інші види, які в перші шість груп не увійшли, або їх поєднання. Це можуть бути упаковки для сиру, кави або корму для тварин.

Деякі компанії використовують біорозкладаний пластик. Він розпадається протягом півроку і складається з жирів, крохмалю та іншої біомаси. Для масштабного виробництво такого матеріалу доведеться розширять сільськогосподарські території за рахунок лісів і степів.

Як повідомляла ЕкоПолітики раніше, у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 6077 "Про обмеження виробництва і обігу пластикової продукції одноразового використання на території України".

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня