Україна має виробляти якнайбільше зеленої енергії – Герус shutterstock

Україна має виробляти якнайбільше зеленої енергії – Герус

Катерина Бєлоусова

Зелена енергетика готова працювати в ринкових умовах

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що Україна має виробляти якнайбільше зеленої енергії.

Про це він розповів в інтерв'ю Апострофу додавши, що завдяки гарантіям походження енергії, країна зможе безперешкодно експортувати її та низку товарів до Євросоюзу.

Герус підкреслив, що в ЄС планують впровадити економічні стимули для підприємств, які використовують у виробництві зелену енергію. Тому, окрім розвитку відновлювальної генерації, Україна має подбати про те, щоб вітчизняні підприємства могли підтвердити екологічність своєї енергії.

Він зазначив, що досягти цієї мети допоможе нещодавно прийнятий законопроєкт №9011-д “Про відновлення та зелену трансформацію енергосистеми”. Так документ передбачає запровадження гарантій походження електричної енергії, тобто підтвердження що вона вироблена саме з відновлюваних джерел. Це дозволить безперешкодно експортувати до ЄС електроенергію чи готову продукцію, підтверджуючи, що її виготовлено з використанням зеленої енергії.

”Останнім часом технології були значно вдосконалені, і електроенергія, яку виробляють з відновлених джерел, подешевшала. Тож в Європі і в Україні поступово відмовляються від зелених тарифів. Для нових великих сонячних електростанцій договори на постачання за зеленим тарифом фактично вже не видаються. А в наступному році ймовірно нові договори вже взагалі не будуть укладатися. Зелена енергетика готова працювати в ринкових умовах", – додав Герус.

Нагадаємо, 30 червня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9011-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи”. Документ передбачає запровадження гарантії походження відновлювальної енергії та моделі Net Billing.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні ухвалили держстандарт щодо закачування біометану у газові мережі. На основі цього документу видаватимуться технічні умови для приєднання біометанових заводів до газорозподільних мереж.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки