Україна домоглася ліквідації міжнародної кліматичної групи під керівництвом росії shutterstock

Україна домоглася ліквідації міжнародної кліматичної групи під керівництвом росії

Катерина Бєлоусова

України, разом з Грузією та Молдовою, виходить із Координаційної групи ВЕКЦА

На 42 сесії Виконавчого органу Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані у Женеві, за ініціативи України почалась ліквідація Координаційної групи ВЕКЦА.

Росія, яка очолювала Координаційну групу мережі кліматичних громадських організацій в регіоні Східної Європи, Кавказа и Центральної Азії (ВЕКЦА), подала у відставку, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

В Конвенції беруть участь представники 37 країн.

В пресслужбі Міндовкілля розповіли, що на початку сесії делегація України проінформувала учасників про заподіяну шкоду довкіллю внаслідок російської військової агресії та закликала учасників Конвенції підтримати повоєнну відбудову та відновлення України.

В повідомленні підкреслили, що Україну у своїх промовах підтримали представники США, Великобританії, Норвегії, Грузії, ЄС та Канади. Вони закликали державу-агресора припинити злочинні дії, які щодня росіяни завдають довкіллю та населенню України, та запевнили Україну у своїй відданості.

Делегація України також оголосила, що країна виходить із Координаційної групи ВЕКЦА разом з Грузією та Молдовою.

“Вважаємо, що представник держави-агресора та її спільники, які порушили Статут та основні принципи існування інституції ООН, не можуть обіймати будь-які керівні посади будь-якого рівня в органах і механізмах системи ООН та координувати будь-яку діяльність. При цьому ми просимо Бюро Виконавчого Органу переглянути повноваження Координаційної групи ВЕКЦА і взагалі розглянути питання про необхідність її існування”, – йшлося в заяві української делегації.

Таку пропозицію підтримав ЄС, а Швейцарія запропонувала створити нову координаційну групу, яка буде більш ефективна для імплементації протоколів Конвенції. США, Канада та Великобританія виступили з підтримкою таких ініціатив.

“Результатом вищезазначених рішень стало те, що росія, яка очолювала Координаційну групу ВЕКЦА, подала у відставку, – підкреслили в повідомленні. 

Нагадаємо, учасники міжнародної конференції Рамсарської Конвенції (COP14), вперше за 50 років її існування, проголосували за обмеження прав росії як Договірної сторони.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українська делегація на засіданні Постійного Комітету Бернської Конвенції про охорону дикої флори й фауни та природних середовищ існування в Європі домоглася обмеження прав білорусі як договірної сторони Конвенції.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів