Україна домоглася обмеження прав білорусі в Бернській Конвенції shutterstock

Україна домоглася обмеження прав білорусі в Бернській Конвенції

Катерина Бєлоусова

Участь та роботу білорусі в інших конвенціях у рамках Ради Європи надалі будуть обмежувати у всіх можливих робочих органах природоохоронних конвенцій

Українська делегація на засіданні Постійного Комітету Бернської Конвенції про охорону дикої флори й фауни та природних середовищ існування в Європі домоглася обмеження прав білорусі як договірної сторони Конвенції.

Таке рішення підтримали всі учасники засідання, окрім самої білорусі, повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. 

В повідомленні зазначили, що це стало можливим завдяки роботі делегації та заяві від України, підготовленій представниками Міністерства закордонних справ, Міндовкілля та Постійного представництва України при Раді Європи в Страсбурзі. Бернська Конвенція є одним з ключових документів для України щодо Смарагдової мережі.

Засідання тривало з 28 листопада по 2 грудня у французькому Страсбурзі, Франція.

В пресслужбі підкреслили, що протягом усього засідання тривала дискусія щодо обмеження прав білорусі як договірної сторони Конвенції. Через неодноразові спроби білорусі, пособниці країни-агресора, процедурно не допустити схвалення рішення, голосування за декларацію постійно відтермінувалося. 

“Країна, яка надає свою територію для вторгнення росії, розміщення російських ракет та постійних бомбардувань не повинна користуватись тими ж правами, що і країни, які сумлінно виконують усі положення Бернської Конвенції. Кожна ракета, запущена з білорусі – це руйнування принципів міжнародного права та порушення положень Конвенції, яка покликана охороняти середовища існування флори та фауни”, – йдеться у спільній заяві.

В заяві також наголосили, що вторгнення з території білорусі на територію Чорнобильської АЕС поставило під загрозу життя рідкісних видів, їхні середовища існування, та життя мільйонів людей.

В повідомленні зазначили, що на засіданні ухвалили рішення про окрему декларацію, яка має на меті:

  • найрішучіше засудити неспровокований і невиправданий акт агресії рф проти України та втягнення білорусі у війну, яка грубо порушує міжнародне право та Статут ООН і підриває міжнародну безпеку та стабільність;
  • визнати, що окрім трагедії масової загибелі українців, катастрофічної шкоди завдається довкіллю країни. На жаль, для відновлення природних середовищ існування та видів в Україні знадобляться роки, а деякі види можуть бути втрачені назавжди;

В пресслужбі підкреслили, що російська військова агресія, серед іншого, ставить під загрозу виконання Україною усіх багатосторонніх довкіллєвих угод, а досягнення останніх десятиліть, практично нівелюються.

  • підтримати Україну в продовженні співробітництва за Конвенцією після стабілізації ситуації;
  • активно протидіяти обранню будь-яких можливих білоруських кандидатів на роль члена Бюро, голови чи заступника голови, голови будь-якої групи експертів, робочої групи, а також  доручати їм представляти Постійний комітет за будь-яких обставин.

В повідомленні зазначили, що Постійний комітет Конвенції також звернувся до Секретаріату з проханням відстежувати участь та роботу білорусі в інших конвенціях у рамках Ради Європи, щоб і надалі обмежувати її участь у всіх можливих робочих органах природоохоронних конвенцій.

Нагадаємо, учасники міжнародної конференції Рамсарської Конвенції (COP14), вперше за 50 років її існування, проголосували за обмеження прав росії як Договірної сторони.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, учасники 19-ї Конференції Сторін Конвенції CITES (про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення) COP19 у Панамі підтримали Україну та засудили військову агресію росії.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу