Учені розповіли, як бізнес на коноплях впливає на довкілля shutterstock

Учені розповіли, як бізнес на коноплях впливає на довкілля

Олена Яценьо

Дослідники підрахували кількість викидів великих конопляних ферм

Промислове вирощування канабісу виробляє величезну кількість парникових газів, що, відповідно, негативно відбивається на довкіллі.

Такого висновку дійшли вчені зі штату Колорадо. Їхнє дослідження опубліковано в журналі Nature Sustainability, повідомляє видання Phys.org.

Зазначається, що вони провели оцінку життєвого циклу обробки канабісу в закритих приміщеннях по всій території США.

Як пояснили науковці, річ у тому, що підтримання сприятливого мікроклімату для конопель вимагає високоінтенсивного освітлення, а для прискорення фотосинтезу рослин використовується вуглекислий газ.

Тож, за словами авторів дослідження, викиди парникових газів від вирощування коноплі переважно пов'язані з виробництвом електроенергії та споживанням природного газу в приміщеннях, що контролюють навколишнє середовище, інтенсивними індикаторами росту та постачанням вуглекислого газу для прискореного росту рослин.

Проаналізувавши енергію та матеріали, потрібні для вирощування продукту, дослідники підрахували кількість викидів великих конопляних ферм. Виявилося, що тільки на один кілограм сушеного канабісу випадає від 2 до 5 тисяч кілограмів вуглецю.

Нагадаємо, що нині в Україні хочуть легалізувати медичну марихуану. Зокрема, 2 червня у Верховну Раду внесли законопроєкт № 5596 "Про внесення змін до деяких законів щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності".

У понеділок, 12 липня, законопроєкт про легалізацію медичного канабісу обговорили на засіданні фракції "Слуга народу". Загалом, він готовий для ухвалення в першому читанні.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Сполучені Штати посіли друге місце за кількістю шкідливих викидів. На них випадає 11% від усіх викидів. Перше місце дісталося Китаю з показником у 27%, а третє — Індії (6,6%).

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів