UBTA закликала парламент не ухвалювати законопроєкти, які призведуть до відтоку інвесторів shutterstock

UBTA закликала парламент не ухвалювати законопроєкти, які призведуть до відтоку інвесторів

Олена Яценьо

Законопроєкт № 6426 пропонує фактично заборонити експорт природного газу

Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) закликала Верховну Раду не ухвалювати законопроєкти № 6426 та №6426-1 про посилення участі держави в регулюванні ринку газу, що матиме негативні наслідки для інвестиційного клімату України.

Відповідне звернення UBTA оприлюднила на фейсбук-сторінці асоціації.

"Ухваленням законодавчих ініціатив № 6426 та № 6426-1 не буде досягнуто мети щодо врегулювання наслідків світової енергетичної кризи в Україні, це призведе лише до її поглиблення та до негативних наслідків для українських компаній-експортерів. Для розвитку енергетичного сектору та енергетичної незалежності України повинні працювати ринкові правила, а не державне регулювання, яке спотворює конкуренцію та заважає бізнесу стабільно функціонувати. Зважаючи на це, асоціація просить відкликати законопроєкти № 6426 та № 6426-1", — ідеться в листі UBTA до голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса.

В асоціації наголосили, що законопроєкт № 6426 пропонує фактично заборонити експорт природного газу з України, що матиме негативний вплив на умови функціонування ринку газу, адже призведе до порушення міжнародно-правових зобов’язань та договірних відносин між контрагентами та, як наслідок, спричинить вихід із сектору іноземних інвесторів.

Окрім того, цей законопроєкт пропонує встановити опосередковану державну допомогу окремим суб’єктам господарювання коштом учасників ринку природного газу без визначення їм джерел відшкодування збитків, що суперечить вимогам ст. 4 та 5 Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" щодо можливих форм та критеріїв допустимості державної допомоги.

Водночас законопроєкт № 6426-1 не тільки встановлює регульований ринок природного газу, що суперечить європейським зобов’язанням, але й залишає незрозумілим повноваження нового регулятора — Кризового комітету", який отримає невичерпні повноваження, що фактично знищать зрозумілі правила функціонування ринку газу.

Зокрема, за поданням "Кризового комітету", на ринку газу зможуть впроваджуватися такі заходи, як примусовий продаж видобувними компаніями газу на біржі та встановлення цінових обмежень на ринку газу

На думку членів UBTA, наявність такого органу над Міністерством енергетики та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дасть негативний сигнал іноземним інвесторам, адже законодавчо закріплений механізм розподілу повноважень між державними органами буде порушено.

З огляду на викладене вище, підсумували в асоціації, ухвалення законодавчих ініціатив № 6426 та № 6426-1 може призвести до відтоку інвестицій з галузі, що є стратегічно важливою в питаннях національної енергетичної безпеки України.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Європейська комісія розглядає можливість визнання інвестицій у газові й атомні проєкти зеленими за певних умов як тимчасовий захід для кроку, який може допомогти перейти до "чистого нуля".

Читайте також
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"

"Нова Енерджи" буде займатися генерацією енергії на регулярній основі

Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату
Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату

Документ містить основні цілі, яких Україна прагне досягти у сферах енергетики та клімату до 2030 року

Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників
Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників

У 2024 році благодійники планують передати 2 тисячі таких систем

МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів
МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів

З 2020 року МЕА замінили модель для прогнозів зі "сценарію поточної політики" на “сценарій заявленої"