У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

Катерина Бєлоусова

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

У Житомирі на сміттєпереробному заводі щогодини переробляють до 15 тонн сміття, з якого відбирають сировину для вторпереробки, а також виготовляють біопаливо для Кам'янець-Подільського, Івано-Франківського та Здолбунівського цементних заводів.

Вартість такої альтернативи вугіллю і газу сягає 4-4,3 тисячі гривень за тонну, залежно від логістики та ПДВ, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що сміттєпереробний завод у Житомирі став першим в Україні, який побудували за гроші приватного інвестора. Вартість заводу сягнула 12 мільйонів євро. Його мали запустити у лютому-березні 2022 року, однак через повномасштабне вторгнення підприємство відкрили лише у лютому 2023 року. 

suspilne.media

suspilne.media

"Завод поки що працює у тестовому режимі. Упродовж 2023 року ми займалися пусконалагоджувальними роботами та сертифікацією продукції. Таке підприємство, як у Житомирі, в Україні на даний час не має аналогів”, – розповів керуючий партнер ТОВ "МС Соціальний проєкт" Євгеній Барах.

Він підкреслив, що на продукцію не було Державних стандартів України (ДСТУ), ані сертифікатів відповідності, ані належних висновків екологічних, санітарних, епідеміологічних служб. Тому на підприємстві все робили “з нуля”.

suspilne.media

suspilne.media

У матеріалі розповіли, що на заводі до кінця року планують розширити виробничі потужності та встановити лінії з переробки пластику та деревини.

"На сортувальній лінії для подальшої переробки відсортовується 10 видів якісної вторинної сировини, яка переробляється. Відокремлюємо ПЕТ-пляшку трьох видів (трьох кольорів), сортуємо склобій трьох кольорів, окремо поліетиленові плівки високого тиску та стрейч-плівки, алюмінієві бляшанки, а також — пластик двох видів: міксований та чистий поліпропілен", — технолог підприємства сказав Юрій Панасюк.

suspilne.media

suspilne.media

За словами працівників на сміттєпереробний завод іноді потрапляють мертві коти та собаки, а також рештки свинячих туш. Їх відправляють на утилізацію, тобто спалюють.

Зазначається, що на підприємстві наразі працює 30 людей, які відбирають сировину, що придатна до вторпереробки, а також каміння та інше сміття, яке не переробляється на обладнанні.

suspilne.media

suspilne.media

За словами головного інженера підприємства Павла Фурмана, для переробки сміття працює поки одна технологічна лінія спільного хорватсько-українського виробництва. 

"Ми плануємо ставити ще допоміжні лінії, плануємо модернізувати підприємство. Бо цих виробничих потужностей хорватських ліній, які ми зараз маємо, не достатньо для переробки всього сміття Житомир. Ми будемо удосконалюватися. Упродовж двох найближчих місяців ми поставимо допоміжне обладнання, а відтак зможемо переробляти до 20-22 тонн за годину", — розповів Фурман.

suspilne.media

suspilne.media

Нагадаємо, у лютому 2023 року у Житомирі запрацювала перша черга сміттєпереробного заводу, де наразі глибина переробки сягає 40-45%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Чернівцях на полігоні твердих побутових відходів фірма "Укрвторресурс-Буковини" запустила сміттєсортувальну лінію, яку не використовували декілька років. Майже 30% твердих побутових відходів громади забиратиме Кам’янець-Подільський цементний завод на альтернативне паливо.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік

Луцька влада та ЄБРР домовилися про умови будівництва сміттєпереробного комплексу
Луцька влада та ЄБРР домовилися про умови будівництва сміттєпереробного комплексу

Це допоможе створити інфраструктуру для виробництва органічних добрив і палива