У Запоріжжі встановили сучасний пост моніторингу рівня забруднення повітря Shutterstock

У Запоріжжі встановили сучасний пост моніторингу рівня забруднення повітря

Олена Яценьо

ПрАТ “Укрграфіт” працювало над його запуском ще з 2021 року

У Запоріжжі запрацював перший у місті сучасний пост автоматичного спостереження за рівнем забруднювальних речовин в атмосферному повітрі.

Про це в суботу, 26 березня, повідомила пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації.

Спостережний пункт запустило в експлуатацію ПрАТ "Укрграфіт". Над упровадженням цього проєкту підприємство працювало ще з 2021 року.

Попри складні умови, у яких опинилася вся країна під час повномасштабного російського вторгнення, підприємство ухвалило рішення не від'єднувати обладнання моніторингу, а навпаки – завершити всі роботи та ввести пост в експлуатацію.

Сучасний пост автоматизованого моніторингу розташували на межі санітарно-захисної зони, у спеціалізованому мобільному приміщенні, яке повністю укомплектоване для забезпечення безперебійної роботи обладнання.

Як працює моніторинг якості повітря

Встановлене обладнання забезпечує контроль вмісту в атмосферному повітрі: CO, NO2, NO, SO2, твердих частинок розміром не більш як 2,5 мкм та 10 мкм, а також метеорологічних параметрів (температура повітря, атмосферний тиск та напрямок вітру).

Для вимірювання вмісту забруднювальних речовин використано газоаналізатори виробництва фірми Teledyne API, США, яка є одним із провідних виробників газоаналітичного обладнання для екологічного моніторингу.

Отримані результати щоденно розміщуються на сайті підприємства.

“Респект керівництву та екологам ПрАТ Укрграфіт, які не лише не призупинили роботи, а навпаки – завершили почате у 2021 році. І встановили на межі СЗЗ сучасний автоматизований пост моніторингу якості повітря...
Насправді під час випробувань, кризи – тобто цивілізаційної битви, де на передовій вся Україна, – дуже важливо насправді, щоб кожен був на своєму місці, якісно виконував свою роботу, був максимально ефективний на своєму місці. І довкілля – воно ж завжди на часі, чи не так?” – написала на своїй сторінці у фейсбуці представниця Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пірогова.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що вночі 4 березня російські війська обстріляли найбільшу атомну станцію в Європі – Запорізьку АЕС у місті Енергодар. Окупанти влучили в перший енергоблок АЕС, унаслідок чого почалася пожежа.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину