У WEF опублікували 6 порад для декарбонізації ланцюга поставок shutterstock

У WEF опублікували 6 порад для декарбонізації ланцюга поставок

Катерина Бєлоусова

Оскільки Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш описує останній кліматичний звіт Робочої групи МГЕЗК як "Червоний код для людства", декарбонізація ланцюгів поставок стає обов’язковою

Експерти підготували шість кроків для допомоги організаціям у декарбонізації ланцюга поставок та власних операцій, через залучення постачальників.

Адже для пом’якшення кліматичних змін, така декарбонізація ланцюга може бути одним із найефективніших заходів, повідомляє World Economic Forum (WEF).

Хоча зацікавлені учасники ринків вживають заходів, щоб зробити свою діяльність нейтральною від викидів вуглецю, зокрема купують електроенергію з ВДЕ, доповнюють її сонячною енергією на даху, купують достатні вуглецеві кредити, інвестують в зелені ініціативи тощо, декарбонізація ланцюга поставок є однією з найбільш впливових факторів протидії кліматичним змінам.

“Якщо ви не є енергоємним гравцем важкої промисловості, таким як виробник сталі, є ймовірність, що викиди парникових газів від ваших операцій є лише частиною викидів, що утворюються в цілому”, – йдеться в матеріалі.

Шість кроків до декарбонізації ланцюга поставок

  1. Підключіть постачальників до CDP, міжнародної неприбуткової організації з оцінки впливу на навколишнє середовище, щоб мати уявлення про кліматичні заходи постачальників та встановлювати очікування щодо їхньої відданості цілям і вимірювати прогрес у їх досягненні.
  2. Використовуйте ці дані для вибору постачальників. Збираючи перевірені дані від постачальників щодо їхніх викидів та кліматичної зрілості, а також завдяки точним уявленням, керованим даними, покупці можуть вибирати постачальників на основі їх зрілості щодо кліматичних заходів.
  3. Використовуйте досвід партнерських організацій, таких як CDP, SME Climate Hub або Всесвітня рада бізнесу зі сталого розвитку, щоб підтримати постачальників у підході компаній до кліматичних заходів.
  4. Організації та їхні постачальники, по суті, працюють в одній галузі, тому часто відносно легко визначити можливості для декарбонізації під час оцінки на місці. Наприклад, відвідуючи виробниче підприємство постачальника в Китаї, можна легко визначити можливості енергоефективності для економічно ефективного скорочення викидів вуглецю.
  5. Стимулюйте постачальників. Як мінімум, дайте визнання за їхнє скорочення викидів вуглецю для підтримки свого бренду. Крім цього, постачальникам, які вживають конкретних заходів щодо кліматичних заходів, можна запропонувати покращені умови оплати.
  6. Виступайте за кліматичні дії. Зробіть все, щоб зробити декарбонізацію "новою нормою" не лише у вашій галузі чи секторі, а й у всій галузі в цілому та разом із партнерською мережею. Наприклад, об’єднайтеся зі своїми партнерами, щоб узгодити практику сталих державних закупівель і пропагувати стійкі процеси державних закупівель.

Окрім того, експерти радять укласти віртуальні угоди про закупівлю електроенергії (VPPA) з постачальниками, які спільно зобов’язуються не тільки купувати відновлювану енергію, а й підтримувати фінансування нових проєктів відновлюваної енергії, таких як вітрові та сонячні електростанції, допомагаючи "озеленити мережу".

Також у декарбонізації допоможуть принципи циркулярної економіки та заохочення до них постачальників. Адже це не лише потужна стратегія для пом’якшення сьогоднішнього нестабільного темпу видобутку природних ресурсів, а й можливість покращити прибуток бізнесу, максимізуючи цінність протягом усього життя. 

Наприклад, у США та Нідерландах Philips виконує свої зобов’язання щодо повернення та відновлення медичного обладнання та повторного використання деталей та матеріалів, щоб дати їм друге життя.

Щоб досягти цілей з декарбонізації також радять зробити її вимогою. Адже кожен постачальник матиме свій власний ланцюжок поставок, у якому цілком можливо, що буде застосовано значний коефіцієнт впливу.

“Тож будьте сміливими – ставте цілі, керуйте та звітуйте про прогрес, а також об’єднуйтесь, щоб забезпечити стійкість ланцюга поставок умовою для успішного функціонування підприємства”, – зазначає WEF.

Також в матеріалі наголосили, що оскільки Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш описує останній кліматичний звіт Робочої групи МГЕЗК як "Червоний код для людства", декарбонізація ланцюгів поставок стає обов’язковою. 

Нагадаємо, у Франції виготовили скло з нульовим вмістом вуглецю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, виробники авто та побутової техніки домовилися про постачання зеленої сталі з H2 Green Steel.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС