Виробники авто та побутової техніки домовилися про постачання зеленої сталі з H2 Green Steel shutterstock

Виробники авто та побутової техніки домовилися про постачання зеленої сталі з H2 Green Steel

Катерина Бєлоусова

H2 Green Steel зобов’язується в кінцевому підсумку знизити вуглецевий слід виробництва сталі до нульових викидів

Автовиробники BMW, Scania і Mercedes-Benz, а також бренди побутової техніки Electrolux і Miele підписали угоди про постачання зі шведською компанією H2 Green Steel, що стимулюватиме розвиток ринку низьковуглецевої сталі.

Угоди гарантують ринок більш ніж 1,5 мільйона тонн зеленої сталі з 2025 року, а більшість угод триватимуть від п’яти до семи років, повідомляє Business Green.

В H2 Green Steel заявили, що новий пакет контрактів підкреслив перетворення сталеливарної промисловості на новий механізм.

Раніше угоди з H2 Green Steel уклали Adient, BE Group, Bilstein Group, Kingspan, Klöckner & Co, Lindab, Marcegaglia, Mubea, Purmo Group, Roba Metals, Schaeffler, Zekelman Industries та ZF Group.

Хенрік Хенрікссон, виконавчий директор H2 Green Steel розповів, що компанія показує, що можна швидко трансформувати вуглецеву сталелитейну промисловість, а інші учасники ринку прискорюють і активізують цей процес.

"Це саме те, чого ми хочемо. Крім того, відгуки клієнтів були феноменальними, а їхні довгострокові зобов’язання є ключовими для нас для подальшого розширення", — сказав Хенрікссон.

На виробництво сталі припадає 25% промислових викидів СО2 в Європі, що перевищує загальні викиди СО2 Скандинавських країн. За даними Всесвітньої асоціації сталі тонна виробленої сталі наразі створює 1,851 тонну CO2.

H2 Steel зобов’язується в кінцевому підсумку знизити вуглецевий слід виробництва сталі до нульових викидів.  

"Наразі термін "зелена сталь" може означати різні речі. Для нас це означає сталь, що виробляється з комбінації значної кількості зеленого первісного чавуну та брухту у виробничому процесі, який використовує електроенергію з відновлюваних джерел енергії та де загальні викиди CO2 є більш ніж на 90% нижчими, ніж у традиційному сталеливарному виробництві у доменному процесі. Переробка брухту є частиною рівняння, але цього буде недостатньо, щоб задовольнити світовий попит на сталь. Нам потрібно переконатися, що вся нова сталь справді виробляється екологічно",  — сказав Хенрікссон.

Компанія поставлятиме клієнтам гарячекатану, холоднокатану та оцинковану сталь. Клієнти H2 Green Steel, встановлюють науково обґрунтовані цілі для власних операцій та ланцюга поставок, які, на думку виробника сталі, зіграли ключову роль у стимулюванні попиту на зелену сталь.

"Дивно спостерігати, як швидко змінилися настрої на ринку з моменту нашого впровадження рік тому. Попит на екологічно чисту сталь значно перевищує те, що я очікував, і зацікавленість приходить з широкого кола галузей. Ми вже перетворюємо цей обсяг на обов’язкові довгострокові угоди з нашими клієнтами", – сказав Марк Була, комерційний директор H2 Green Steel. 

Нагадаємо, експерти розповіли, як трансатлантичне співробітництво може вплинути на декарбонізацію металургії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, металургійна компанія Voestalpine планує виробляти зелену сталь в Австрії.

Читайте також
BP та виробник сталі з Німеччини домовилися про поставки водню та “зеленої” енергії
BP та виробник сталі з Німеччини домовилися про поставки водню та “зеленої” енергії

Сталеливарна та енергетична промисловість давно тісно пов’язані

Як трансатлантичне співробітництво може вплинути на декарбонізацію металургії
Як трансатлантичне співробітництво може вплинути на декарбонізацію металургії

На сектор металургії припадає приблизно 8% світових викидів CO2, які мають бути скорочені на 58% до 2050 року

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості