У Всесвітній день води росіяни намагалися "денацифікувати" річку Дніпро, — Стрілець Міндовкілля

У Всесвітній день води росіяни намагалися "денацифікувати" річку Дніпро, — Стрілець

Олена Яценьо

Це черговий акт екоциду окупантів в Україні

У Всесвітній день води, 22 березня, російські окупанти намагалися "денацифікувати" головну водну артерію України — річку Дніпро. Ворожа ракета системи залпового вогню "Смерч" упала в річку та, на щастя, не здетонувала.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив виконувач обов'язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає пресслужба міністерства.

"Це черговий акт екоциду окупантів в Україні. Вони безжально руйнують наші природні екосистеми. Вибухи від потрапляння ракет у водойми знищують унікальні екосистеми річок, озер і морів, спричиняють забруднення вод і поширення токсинів", — написав очільник Міндовкілля.

За словами Стрільця, ударом по річці Дніпро росіяни грубо порушили Міжнародну конвенцію ЄЕК ООН "Про охорону та використання міжнародних водотоків та міжнародних озер".

Зазначається, що Росія та Білорусь є сторонами цієї Конвенції. На основі неї було укладено відповідні двосторонні угоди про охорону та використання транскордонних водотоків, зокрема між Україною та Білоруссю, Україною та Росією.

З огляду на екологічні злочини окупантів в Україні керівництво Міндовкілля ще на початку березня звернулося до ЄЕК ООН щодо припинення членства держави-агресора в керівних і дорадчих органах Конвенції.

"Екоцид є кримінально караним діянням як в українському, так і в міжнародному праві. Тому окупант відповість за все!" — заявили в міністерстві.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, бойові дії, які розпочали російські загарбники, охопили третину площ природно-заповідного фонду України. Як наслідок, значних втрат зазнають природоохоронні об’єкти: заповідники, національні парки, зоопарки тощо.

Також унаслідок військової агресії РФ частину каналізаційних очисних споруд у населених пунктах, де тривають бойові дії, знищено або пошкоджено.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років