У Вінницькій ОДА ліквідували агроекодепартамент: чому це погано

У Вінницькій ОДА ліквідували агроекодепартамент: чому це погано

Маргарита Шевченко

Ліквідація департаменту могла стати наслідком останнього корупційного скандалу в грудні 2020-го

Голова Вінницької обласної державної адміністрації (ВОДА) Сергій Борзов 9 лютого підписав розпорядження про ліквідацію департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ВОДА без правонаступництва.

Як це позначиться на екологічній безпеці у Вінницькій області, написали в правозахисній організації "Екологія Право. Людина". Нижче також наводимо фото офіційного документа, яким очільник ВОДА ліквідував агроекодепартамент.

В ЕПЛ вважають такі дії голови Вінницької ОДА незаконними й такими, що ставлять під загрозу екологічну безпеку у Вінницькій області, роблять неможливими виконання основних законів України в сфері охорони та раціонального використання природних ресурсів.

"За відсутності відповідного структурного підрозділу в обласній державній адміністрації буде неможливо здійснювати дозвільну діяльність у сфері використання природних ресурсів, а саме: видачу дозволів на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря, видачу висновку з оцінки впливу на довкілля. За відсутності відповідного структурного підрозділу в ОДА та кваліфікованих працівників Вінницька ОДА не зможе здійснювати повноваження з реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема виконання повноважень, передбачених ст. 20-4 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, ст. 11 Закону “Про природно-заповідний фонд України”, ст. 22 Закону “Про відходи” тощо. Такі дії також призведуть до серйозної шкоди для об’єктів ПЗФ місцевого значення, зокрема, через ризики для належного збереження архівів об’єктів ПЗФ під час ліквідації департаменту", - йдеться в повідомленні організації.

Також наголошується, що Законом “Про місцеві державні адміністрації” у статті 21 дано перелік повноважень місцевої державної адміністрації в галузі використання та охорони земель, природних ресурсів і охорони довкілля, які, однак, неможливо реалізувати без кваліфікованого персоналу відповідного департаменту.

Голова Вінницької ОДА у своєму рішенні посилається на постанову Кабміну від 11 жовтня 2016 року "Про ефективне використання державних коштів". Мовляв, обласна адміністрація і так витрачає надто багато на забезпечення своєї життєдіяльності.

Тим часом, згідно з рекомендаційними переліками структурних підрозділів обласної, Київської та Севастопольської міської, районної, районної в м. Києві та м. Севастополі державних адміністрацій, затверджених Кабінетом міністрів України від 18 квітня 2012 р. № 606, в обласній державній адміністрації передбачено структурний підрозділ із забезпечення взаємодії та здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування з питань екології та природних ресурсів. Вид структурних підрозділів (департамент, управління, відділ, сектор) та їхній статус як юридичних осіб публічного права визначається головою обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації залежно від ступеня складності завдань. У всіх обласних державних адміністраціях створено департаменти (чи управління) екології та природних ресурсів.

Як припускають в ЕПЛ, ліквідація департаменту могла стати наслідком останнього корупційного скандалу в департаменті екології Вінницької ОДА, де в грудні 2020 року було затримано його керівника за отримання хабаря для видачі дозволу на викиди, а також йдеться про організовану схему погодження дозвільної документації цим чиновником.

Хай там як, стверджують в правозахисній організації, корупція в департаменті – не привід ліквідовувати департамент, що призведе до повного колапсу в дозвільній діяльності та втрати кваліфікованих кадрів, що не були задіяні в "схемах" корупційного керівника. До того ж ліквідація департаменту може ускладнити роботу слідства, збір доказів і допоможе нечесному керівникові департаменту уникнути кримінальної відповідальності.

Невідомо й те, чи робився обрахунок шкоди, яка може бути завдана довкіллю і, відповідно, життю та здоров’ю жителям Вінниччини.

Зазначається, що така ситуація – це привід для Міндовкілля та прем’єр-міністра втрутитися й допомогти голові Вінницької ОДА забезпечити виконання повноважень ОДА в сфері використання та охорони земель, природних ресурсів і охорони довкілля, скасувати розпорядження про ліквідацію департаменту.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Житомирській області викрили в.о. начальника відділу Держекоінспекції регіону, який за долари прикривав "чорного" лісоруба.

Читайте також
З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе
З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе

Фахівці знайшли чергову суперечність у природоохоронному законодавстві

Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату
Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату

З кожним роком його актуальність тільки збільшується

Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць