У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про збереження особливо цінних природних водойм Shutterstock

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про збереження особливо цінних природних водойм

Зоряна Бердник

Документ розробили за участі громадських екологічних і правозахисних організацій та наукових установ

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який передбачає збереження цінних ділянок природних водойм і водотоків та прилеглих до них територій як "еталонних".

Законопроєкт №5413 внесли в Раду 21 квітня 2021 року.

Законопроєкт розроблено за участі громадських екологічних і правозахисних організацій, а також наукових установ, а саме: WWF-Україна, Інституту гідробіології НАН України, державної установи "Інститут еволюційної екології НАН України", громадської організації "ЕкоПраво-Київ" та інших.

Мета — збереження у природному стані унікальних ділянок природних водойм та водотоків, що не зазнали антропогенного впливу або тих, де такий вплив є незначним (тобто ділянок річок, що наближені до референційних (еталонних) умов та відповідають класу екологічного стану масиву поверхневих вод "відмінний"), а також гармонізація національного природоохоронного законодавства із міжнародними нормами та природоохоронним законодавством Європейського Союзу.

Що передбачає:

  • введення в національне законодавство окремої правової категорії "особливо цінна ділянка природних водойм і водотоків";
  • визначення мінімальної ширини прибережної захисної смуги для особливо цінних ділянок природних водойм і водотоків;
  • встановлення вимог щодо визначення належності територій та об’єктів до особливо цінної ділянки природних водойм і водотоків;
  • встановлення особливого правового режиму її охорони та використання.

Зазначається, що ухвалення законопроєкту не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

На сторінці організації WWF-Україна у Facebook додають, що ухвалення зареєстрованого проєкту закону також сприятиме збереженню і відновленню біорізноманіття та збільшенню територій та об'єктів природно-заповідного фонду України

"В Україні залишилося дуже мало природних водойм і водотоків, що не зазнали втручання людини та мають відмінний екологічний стан. <…> Вони є природним середовищем існування червонокнижних видів флори і фауни", — сказано в повідомленні організації.

У пояснювальній записці до документа також зазначається, що збереження цих особливих ділянок природних водойм і водотоків та прилеглих до них територій має велике національне та міжнародне природоохоронне значення.

Законопроєкт підтримали голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про п'ять найбільш резонансних законопроєктів, що стосуються охорони довкілля, які мають бути проголосовані 2021 року.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України