У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня shutterstock

У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня

Катерина Бєлоусова

Прибуток від СТВ є джерелом фінансування зеленого переходу

У Великій Британії протягом тижня з 29 січня до 2 лютого ціна квот на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня – до $40 (31,48 фунтів стерлінгів).

На думку аналітиків, це повʼязано зі зниженням промислового споживання енергії, попиту на опалення через м’яку зиму та великою кількістю доступних дозволів на викиди, передає Oil Prices з посиланням на Financial Times.

Зазначається, що таке зниження ціни викликало занепокоєння, адже високі ціни квот мотивують компанії інвестувати у декарбонізаційні проєкти та зменшувати викиди. Окрім того, прибуток від системи торгівлі квотами на викиди парникових газів є джерелом фінансування зеленого переходу, зокрема у відновлювальні джерела енергії.

"Якщо ми хочемо електрифікувати транспорт і опалення, а також живити їх за допомогою відновлюваних джерел енергії, то буде дуже важко зробити це без вищої ціни на вуглець для фінансування та стимулювання",- сказав аналітик BNP Paribas Джеймс Хакстепп.

В матеріалі розповіли, що на думку деяких експертів, падіння цін свідчить про те, що промисловість викидає менше вуглекислого газу.

"Нам потрібен сильний, стабільний і передбачуваний сигнал ціни на викиди вуглецю, щоб гарантувати, що інвестиції прямуватимуть у правильному напрямку", — сказав FT Адам Берман, заступник директора з питань політики торговельної організації Energy UK. "Низька ціна на викиди вуглецю надсилає абсолютно неправильний сигнал щодо зобов’язань Великої Британії до нульових викидів".

Зазначається, що уряди, які використовують ціноутворення на викиди вуглецю для фінансування переходу позиціонують ринок квот як вільний, їм потрібно, щоб ціна квот постійно зростала. Вільний ринок перешкоджає такому стабільному ціноутворенню, що викликає занепокоєння прихильників зеленого переходу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд Великої Британії заявив, що з 2027 року у країні запровадять свій аналог CBAM (європейського механізму вуглецевого коригування імпорту).

Читайте також
В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році
В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році

У 2025 році в Україні мають запустити СТВ в пілотному режимі, а у 2026 – у повноцінному

В Україні систему торгівлі квотами на викиди вуглецю хочуть запустити у 2025 році
В Україні систему торгівлі квотами на викиди вуглецю хочуть запустити у 2025 році

Запуск СТВ дозволить українським імпортерам уникнути тягаря CBAM