У Вищому антикорупційному суді прослухали запис про "допомогу екології" та плюшки для "слуги" Юрченка АСПІ

У Вищому антикорупційному суді прослухали запис про "допомогу екології" та плюшки для "слуги" Юрченка

Олена Яценьо

На записі принаймні раз звучало слово "гроші"

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) провів засідання у справі народного депутата Олександра Юрченка та його неофіційного помічника Івана Фіщенка, яких обвинувачують у хабарництві.

Відповідне засідання відбулося 2 лютого, повідомили на сайті Центру протидії корупції.

Судді дослідили відео- та аудіозаписи першої зустрічі "слуги" Юрченка, Івана Фіщенка та детектива під прикриттям, залегендованого під ім’ям Володимир Демченко. У цій справі він грав роль представника іноземної компанії з Нідерландів, яка нібито хотіла збудувати сміттєспалювальний завод під Києвом за 200 млн євро.

На записах чути, що поки нардепа ще не було, його помічник відгукувався про нього досить неоднозначно. "Сприймай його як, ну, хворого товариша. Я просто попередив", – зазначив він.

На початку розмови Фіщенко пояснював, що вони готові подати будь-які правки, які потрібно: “Пишіть, усе пишіть. Ми все подамо”.

Згодом на зустріч прийшов Юрченко, який майже відразу почав вихвалятися тим, що він один із тих, завдяки кому історія з питанням сміття в Україні почала рухатися. Він також говорив про свій вплив на думки та позиції депутатів “в усіх аспектах” і про те, що питання закривається прямо на ньому: “Безпосередньо у фракції я учитуюсь як спікер з екологічних питань, є головним стейкхолдером в історії сміття. ЗМІ асоціює мене як людину, яка бореться за створення сміттєпереробної галузі в Україні”.

Крім того, Юрченко в розмові підтвердив, що внесення потрібних правок – це “його територія, його гра і поле діяльності”, але особисто говорити про конкретику не дуже хотів і постійно пропонував обговорювати це тільки з Фіщенком.

Завуальовано Юрченко називав такі розмови “про підтримку екології в Україні”: “Обговорюйте з Іваном ці питання, що необхідно взяти там, лісів-голосів скільки. Ну, як допомогти екології. I якщо ми там всі питання погодимо, то, думаю, можна буде починати з того, щоб зареєструвати від мене зміни до законопроєкту. І буду починати компанію, щоб зібрати голоси і підтримку депутатів”.

Коли детектив поцікавився процедурою внесення правок, бо Юрченко саме планував їхати за кордон на відпочинок, то Фіщенко його заспокоїв, що всі рішення можна вносити в системі електронного документообігу парламенту. Мовляв, не має значення, звідки їх вносити, якщо є електронний ключ. Юрченко не заперечив.

Водночас Фіщенко був дещо обуреним. Він скаржився Демченку на те, що його юристи довго готують правки. "Це ж не баклажанну ікру готувати", – відповів йому детектив.

"Подати правки – це х**ня. А от проголосувати – зовсім інша справа. Ми можемо подати хоч папірчик із написами "х*й, х*й, х*й". Ось так прямо рядками", – запевнив Фіщенко.

Слова свого помічника підтвердив і парламентар. Мовляв, найголовнішим є саме те, щоб ці правки підтримали.

Далі на записах була розмова про форму власності майбутнього заводу й "плюшки". Фіщенко наголошував, що їх потрібно роздати людям, які братимуть участь у процесі. За його словами, йшлося "не про ті плюшки, які просто віддав і забув", а про інтерес у довгостроковій співпраці.

Демченко сказав, що не розуміє, про що йдеться. Потім додав, що все зрозумів, але вперше почув таке формулювання.

"Він ще не готовий бути депутатом, гроші, про "плюшки" нічого не розуміє", – відреагував Фіщенко, звертаючись, ймовірно, саме до Юрченка.

Детектив під прикриттям наголосив, що "інвестори з Нідерландів" також не зрозуміють, що таке "плюшки". Мовляв, їм потрібна конкретика. Юрченко відповів, що можна використовувати вислів "допомогти екології".

Зазначається, що спочатку керівна суддя не почула слова "гроші" на записі. Тоді його прослухали ще раз. Щонайменше одна з її колег підтвердила, що це слово там таки звучало.

Помічник Юрченка пояснив, що він говорить про це відкрито. Натомість нардеп нічого озвучувати не може. "Його слухають, постійно, усі. У нас було вже багато дуже моментів. Але він нічого взагалі", – додав Фіщенко. Коли Демченко перепитав, чи "допомога екології" – це про гроші, той відповів ствердно.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Національне антикорупційне бюро відкрило матеріали про отримання хабаря Юрченком за законопроєкт про побутові відходи.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів