У світі необхідно замінити 80 мільйонів км ліній електропередач до 2040 року – МЕА

У світі необхідно замінити 80 мільйонів км ліній електропередач до 2040 року – МЕА

Катерина Бєлоусова

Затримки в розширенні мережі збільшать викиди вуглецю на 60 мільярдів тонн

Для досягнення кліматичних та енергетичних цілей у світі необхідно додати та замінити 80 мільйонів кілометрів ліній електропередач до 2040 року.

Про це йдеться у першому глобальному аналізі Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) стану світових електромереж, повідомляє Energy Monitor.

Зазначається, що такий показник дорівнює всій існуючій глобальній мережі. Відсутність уваги до цієї проблеми створить слабку ланку в Зеленому переході. 

В МЕА підкреслили, що для досягнення кліматичних цілей використання електроенергії повинно зростати на 20% швидше в наступному десятилітті, ніж у попередньому. Розширені мережі є критично важливими для електрифікації та подальшої декарбонізації багатьох секторів, зокрема для електромобілів, електричних систем опалення та охолодження.

У звіті пояснили, що якщо країни вчасно досягнуть цілей у сфері енергетики та клімату, на вітрові та сонячні джерела припадатиме понад 80% загального збільшення глобальної потужності електроенергії до 2040 року. Протягом 2000-2020 років цей показник сягав 40%. Наразі близько 1,5 ТВт нових зелених потужностей знаходяться на пізній стадії розробки.

"Недавній прогрес у сфері чистої енергії, який ми спостерігаємо в багатьох країнах, є безпрецедентним і викликає оптимізм, але він може бути поставлений під загрозу, якщо уряди та підприємства не об’єднаються, щоб забезпечити готовність світових електромереж до нової глобальної енергетичної економіки, яка швидко розвивається, – заявив виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол. – Цей звіт показує, що поставлено на карту і що потрібно зробити. Ми повинні інвестувати в мережі сьогодні, або завтра зіткнемося з глухим кутом".

Зазначається, що затримки в розширенні мережі можуть значно посилити кліматичні зміни. Зокрема викиди вуглецю протягом 2030-2050 років будуть майже на 60 мільярдів тонн вищими. Адже недостатнє розширення мережі призведе до уповільнення розгортання ВДЕ та вимушеної залежності від викопного палива. Це еквівалентно загальним обсягам викидів CO2 у світовому енергетичному секторі за останні чотири роки, що призвело б до підвищення глобальної температури на понад 2°C.

В МЕА закликають уряди розширювати та зміцнювати внутрішні електромережі та з’єднувати їх з іншими країнами. Окрім того, державам варто підтримувати великомасштабні проєкти з передачі електроенергії, а операторам електромереж – переходити на цифрові технології.

Нагадаємо, в Міжнародному енергетичному агентстві закликали багаті країни та країни, що розвиваються, різко посилити цілі щодо зменшення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент майбутнього кліматичного саміту COP28 Султан Аль Джабер заявив, що світ програє змагання за досягнення своїх цілей щодо зміни клімату.

Читайте також
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"

"Нова Енерджи" буде займатися генерацією енергії на регулярній основі

Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату
Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату

Документ містить основні цілі, яких Україна прагне досягти у сферах енергетики та клімату до 2030 року

Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників
Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників

У 2024 році благодійники планують передати 2 тисячі таких систем

МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів
МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів

З 2020 року МЕА замінили модель для прогнозів зі "сценарію поточної політики" на “сценарій заявленої"