У сумській річці вміст нітритів зашкалює аж у 25 разів deisumy.gov.ua

У сумській річці вміст нітритів зашкалює аж у 25 разів

Олена Яценьо

У водоймі також перевищено біологічне споживання кисню і вміст заліза

Рейтинг найгіршої якості води в Сумській області очолила річка Стрілка, вміст нітритів у якій перевищив норму у 25,5 раза.

Про це за результатами аналізу проб поверхневих вод із річок Сумка, Стрілка та Косівщинського водосховища повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Сумщини.

Зазначається, що річка Стрілка побила власний рекорд за вмістом нітритів. Якщо зазвичай їхній вміст був більшим за норму в 7-10 разів, то цього разу в пробі зафіксовано перевищення у 25,5 раза.

Окрім того, у водоймі спостерігаються наднормове біологічне споживання кисню (БСК5) і вміст заліза.

Більш-менш нормальну якість води має річка Сумка, і то лише в районі с. Степанівка – там встановлено тільки перевищення рівня БСК5 у 2,8 раза.

Водночас у пробах, відібраних у середмісті Сум, показники помітно гірші. У них виявлено наднормовий вміст нітритів, який на деяких ділянках річища майже вшестеро вищий за ГДК.

У пробі води, яку відібрали з Косівщинського водосховища, встановлено майже 4-разове перевищення БСК5 та 1,5-разове перевищення нітритів.

Зауважимо, що перевищення деяких показників встановлено в порівнянні з граничнодопустимими концентраціями (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення.

"Така низька якість води сумських річок і водосховища може бути спричинена засміченням та розорюванням прибережних смуг, діяльністю сільськогосподарських підприємств, потраплянням до водойм неочищених або не досить очищених стічних вод тощо. Тож для порятунку водойм потрібен комплексний підхід, до якого з повною відповідальністю мають долучитися і громадяни, які живуть чи провадять свою діяльність уздовж берегових ліній", – зазначили в пресслужбі ДЕІ в Сумській області.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Коростені Житомирської області рівень кишкової палички в річці Уж перевищив норму в 48 разів.

Нагадаємо також, що в Білоцерківському районі Київщини виявили значне перевищення вмісту кадмію в річці Рось. Концентрація цього токсичного елементу була вищою за норму в 11,3 раза.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років