У США викиди вуглецю зросли на понад 5 мільярдів тонн у 2022 році shutterstock

У США викиди вуглецю зросли на понад 5 мільярдів тонн у 2022 році

Катерина Бєлоусова

Для досягнення кліматичних цілей США необхідна більш агресивна політика

Звіт консалтингової компанії Rhodium Group показав, що викиди парникових газів у США у 2022 році збільшилися на 1,3% і (5,6 млрд тонн CO2-еквівалента), що суперечить цілям Паризької кліматичної угоди.

Викиди зросли у будівельному та транспортному секторах, а також у промисловості, повідомляє Financial Times.

В матеріалі підкреслили, що у 2022 році у США зберігся статус другого найбільшого джерела викидів парникових газів після Китаю. Збільшення викидів СО2 в США на 74 мільйони тонн було більшим, ніж загальні викиди деяких європейських країн, але набагато меншим, ніж стрибок на 6,5% (350 мільйонів тонн) у 2021 році.

Проте очікувалося, що зростання викидів буде більшим.

"З невеликим збільшенням викидів у 2022 році США продовжують відставати у своїх зусиллях щодо досягнення мети, встановленої в рамках Паризької кліматичної угоди щодо скорочення викидів парникових газів на 50-52% нижче рівня 2005 року до 2030 року, – йдеться в звіті. – Минулого року викиди в США були лише на 15,5% нижче рівня 2005 року.”

Зазначається, що  рух США до кліматичних цілей у 2022 році ускладнився на тлі глобальної енергетичної кризи. Так, обсяги експорту нафти зі США зросли і очікується збільшення обсягів видобутку сирої нафти до рекордного максимуму у 2023 році. Показники виробництва та експорту природного газу також досягли рекордів у 2022 році.

У звіті підкреслили, що для досягнення кліматичних цілей США необхідна більш агресивна політика. 

Автори пояснили, що викиди від опалення та охолодження будівель у 2022 році зросли на 6%. А викиди від виробництва електроенергії зменшилися на 1% через збільшення “зеленої” генерації та заміну вугілля на природний газ.

В матеріалі зазначили, що за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства глобальні викиди CO2 від спалювання викопного палива у 2022 році зростуть менш ніж на 1%, завдяки популяризації електромобілів та збільшенню потужностей відновлюваної енергії.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс оголосила про виділення $3,7 мільярда на започаткування американської індустрії видалення вуглекислого газу з атмосфери.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у США Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає понад $400 мільярдів інвестицій для боротьби зі зміною клімату, зниження інфляції та підвищення доступності охорони здоров'я.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року