У США вченні придумали як значно збільшити продуктивність СЕС shutterstock

У США вченні придумали як значно збільшити продуктивність СЕС

Катерина Бєлоусова

Технологія також може застосовуватися в таких сферах, як керування світлом у твердотільному освітленні, лазерних з’єднувачах, технології відображення тощо

Вчені зі Стенфордського університету, США, розробили дешеву лінзу для сонячних панелей, яка здатна збирати до 90% світла, та посилювати його яскравість в 3 рази.

Пасивна технологія фокусування світла на фотоелементах Axially Graded Index Lenses (AGILE) може допомогти скоротити площу СЕС, повідомляє Nature.

Дослідники пояснили, що сонячна енергія відіграватиме важливу роль у задоволенні сталих майбутніх енергетичних потреб. Технологія може допомогти встановлювати сонячні панелі на невеликих ділянках, де раніше це було неможливо.

AGILE не потребує сонячного відстеження та дотримується максимальної межі косинусної проекції, концентруючи світло, що падає на нього з усіх кутів. 

Завдяки AGILE можна використовувати системи концентрації без наведення (тобто без необхідності стежити за Сонцем), що зменшує кількість необхідного фотоелектричного матеріалу, а також ефективно поглинає розсіяне світло. Адже розсіювання світла через хмарний покрив і атмосферу може досягати 20% навіть у сонячний день.

nature.com

Концепція AGILE

Матрична система концентратора AGILE складається з повторюваного блоку, який поглинає все падаюче світло і, отже, виглядає темним. 

Ця імерсійна оптика з градуйованим індексом також може застосовуватися в таких сферах, як керування світлом у твердотільному освітленні, лазерних з’єднувачах, технології відображення тощо.

Вчені використали міцні, широкосмугові прозорі та недорогі сортовані матеріали для двох прототипів AGILE: скляна піраміда, виготовлена ​​шляхом укладання різних скляних пластинок, і полімерний масив конусів, що перекриваються.

“Результати функціональних прототипів демонструють, що технологія градуйованого індексу занурення може багаторазово покращити спосіб концентрації та поєднання світла. AGILE має потенціал для значного вдосконалення оптико-електронних систем шляхом зниження вартості, підвищення ефективності, забезпечення масштабованої системи концентрації з вбудованим антивідблиском і інкапсуляцією без необхідності відстеження”, – підсумували дослідники.

Нагадаємо, на військовій базі США запустили велику плавучу СЕС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Нідерландах створили перший в світі електромобіль на сонячних батареях.

Теги: , ,
Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів