На військовій базі США запустили велику плавучу СЕС forbes.com

На військовій базі США запустили велику плавучу СЕС

Катерина Бєлоусова

Поплавкова електрика може посилити розумну програму відновлюваної енергетики

Армія США запустила велику плавучу сонячну батарею Floatovoltics (FPV) на найбільшій внутрішній військовій базі країни у Північній Кароліні.

FPV становлять лише 2% всіх побутових сонячних установок, однак мають значний потенціал, адже водою вкрито дві третини поверхні планети, повідомляє Forbes. 

Такі СЕС можуть вирішити проблеми галузі, зокрема виняткове землекористування, розподіл енергії та розсіювання тепла, а також допомогти водоймам, що потерпають від посух.

Хоча сонячна батарея є найдешевшою технологією ВДЕ, вона має меншу щільність енергії, ніж викопне паливо. У середньому, традиційні сонячні ферми потребують більше місця на ват, ніж викопне паливо, наприклад природний газ має приблизно в 80 разів більшу потужність. 

Розробники сонячних батарей часто стикаються з протидією з боку жителів, які вважають, що СЕС знижують вартості житла, шкодять середовищу проживання та призводять до втрати орної землі.

Однак плавучі СЕС зменшуючи потребу в землі, необхідну для виробництва відновлюваної енергії. Їх можуть виготовляти різних форм відповідно до місця розташування, зокрема берегових ставків, озер, водосховищ, гребель або прибережних вод. Така технологія може звільнити простір для сільського господарства, інфраструктури та інших потреб.

Поплавкова електрика також має перевагу підвищеної ефективності не тільки над наземними установками, а й як помножувач гідроенергії. Адже при встановленні на водосховищах гідроелектростанцій такі СЕС знижують випаровування і можуть бути підключені до існуючих мереж електромереж.

В матеріалі зазначили, що поплавкова електрика може посилити розумну програму відновлюваної енергетики, незважаючи на більші початкові витрати, адже вартість початкового введення зростає на 10-15% у порівнянні з наземними фотоелектричними приладами

Технологія також має і деякі недоліки, зокрема корозія обладнання може знизити їх довговічність, термін служби 25 – 30 років, і вимагатиме додаткового обслуговування, особливо у водах з високим рівнем солі, а також зазнає переривчастості.

Такі проєкти поширені у Східній Азії, де більшість доступних земель для великомасштабних сонячних ферм уже виділено під будівлі, промисловість або сільське господарство. Вони широко представлені в Японії, Китаї, Індії, Південній Кореї, Індонезії, В’єтнамі, Таїланді та Малайзії.

Розвиток технології акумуляторів є як можливостями, так і вузькими місцями для майбутнього розвитку FPV. Будь-яка плавуча сонячна установка, особливо ті, що використовуються військовими США, повинні мати достатню ємність. Виробництво сонячної енергії збільшиться, якщо виробники зможуть розробити відповідні технології зберігання. Американські компанії, такі як Tesla, Westinghouse та General Motors вже лідирують на цій арені.

Нинішня залежність світу від наземної сонячної енергії для досягнення кліматичних цілей ставить під загрозу енергетичну безпеку США, оскільки Китай є найбільшим виробником сонячних панелей. Однак безпека ланцюгів поставок FPV дає можливість для інвестування взаємних інвестицій і просування, не схильних до тиску Китаю.

Виробники плавучих сонячних батарей у таких країнах, як Сінгапур, Південна Корея, Індонезія та Японія, можуть замінити китайський імпорт і отримати вигоду від американського "френдшорінгу", що допомагає підвищити безпеку американських ланцюгів поставок. 

“На майбутнє сталої енергетики, ймовірно, все більше впливають екологічні обмеження, особливо обмеження на використання землі. Поля сонячних панелей і ліси вітрових електростанцій мають безліч наукових, матеріально-технічних і політичних перешкод. Поплавкова електрика є багатообіцяючою та вигідною, оскільки вона працює на існуючих водних поверхнях, які іншим чином не використовуються”, – зазначили в матеріалі.

В Forbes також зазначили, що FPV повинні бути визнані критичним елементом необхідної енергетичної трансформації Америки.

Нагадаємо, в Іспанії представили прототип плавучої СЕС у формі тримарана.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент США Джо Байден закликав світову спільноту прискорити перехід на чисту енергетику на тлі впливу широкомасштабної війни Росії проти України на енергетичні ринки у всьому світі.

Теги: , ,
Читайте також
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання

Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт
Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт

Потужність сонячних проєктів, які очікують підключення до мережі, досягла 22,4 ГВт