У США хочуть прибрати парковки для боротьби зі зміною клімату shutterstock

У США хочуть прибрати парковки для боротьби зі зміною клімату

Катерина Бєлоусова

Паркування є основним фактором забруднення повітря в Каліфорнії

У штаті Каліфорнія, США, запропонували законопроєкт, який покликаний скасувати обовʼязкове створення паркувальних зон у штаті.

Це сприятиме значному зменшенню викидів від автомобілів, економії місця в містах та заохочуватиме людей до часткової відмови від водіння, що сприятиме боротьбі зі зміною клімату, повідомляє Bloomberg.

Наразі транспортний сектор відповідає за понад 50% викидів вуглецю в Каліфорнії. Регулятори штату стверджують, що для досягнення кліматичних цілей, електрифікація транспортних засобів повинна поєднуватися зі зменшенням загального пробігу автомобіля на 25%. 

Новий законопроєкт 2097 покликаний заборонити паркування в усьому штаті. Адже будьякий будинок, підприємство чи інший заклад зобовʼязаний створити певну кількість паркувальних місць. Наприклад одноквартирний будинок повинен мати два місця для паркування, а бар площею 93 м2 – 10 місць. У підсумку ресторан буде вдвічі менший за паркувальний майданчик.

В матеріалі зазначили, що така політика паркування створює потужні стимули для людей їздити, навіть якщо інші види транспорту доступні та зручні.

Наприклад, в окрузі Лос-Анджелес понад 518 км2 землі виділено для паркування автомобілів, що майже в 10 разів перевищує площу Манхеттена, а на 1 зареєстрований автомобіль припадає більше ніж 2 паркувальних місць, без урахування приватних гаражів.

“Зараз Каліфорнія стоїть на порозі впровадження потужної кліматичної політики, спрямованої на цей надзвичайно марнотратний розподіл міських земель, – зазначили в матеріалі. – Новий закон може звільнити комерційну нерухомість від обтяжливого ярма паркувальних мандатів.”

Протягом останніх кількох років Каліфорнія зіткнулася зі зростанням бідності та безпритульності. В матеріалі пояснили, що на доступність житла значний вплив мав саме обов’язковий мінімум паркування. Адже вартість будівництва одного паркувального місця сягає від $40 000 до $80 000, яка покладається на орендарів і власників будинків.

Паркування також є основним фактором забруднення повітря в Каліфорнії. Попри популяризацію електромобілів, більшість жителів Каліфорнії все ще їздять на автомобілях і вантажівках, що працюють на газі, а висока вартість житла означає, що багатьом мешканцям доводиться щодня їздити далі, щоб дістатися до роботи. 

“По всій території США ці закони сприяли масовому національному надлишку паркувальних місць: американці мають приблизно 2 мільярди паркувальних місць для 280 мільйонів автомобілів. У розпал епічного дефіциту житла та кризи доступності ми маємо в середньому 93 м2 паркування на автомобіль, але лише 74 м2 житла на людину”, – наголосили в матеріалі.

Однак численні дослідження та ринкові дані показують, що можливо безпечно скасувати паркування та створити стійкі до клімату громади. 

В матеріалі наголосили, що поєднання відмови від паркування з іншими місцевими кліматичними політиками може забезпечити різке зменшення забруднення та зробити міста більш безпечними, чистими та комфортними.

Нагадаємо, у Північній Америці стартував набір учасників на конкурс Go Move 2022, який покликаний розвивати партнерства між стартапами та корпораціями для прискорення декарбонізації транспортного сектору.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у США новий Закон про зменшення інфляції (IRA), допоможе втілювати інноваційні кліматичні рішення.

Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення