У Румунії Rompetrol Rafinare інвестувала $4,2 млн в екомодернізацію нафтопереробного заводу Rompetrol

У Румунії Rompetrol Rafinare інвестувала $4,2 млн в екомодернізацію нафтопереробного заводу

Олена Яценьо

Проєкт матиме позитивний вплив у плані підвищення рівня захисту навколишнього середовища

Румунська компанія Rompetrol Rafinare нещодавно інвестувала $4,2 млн у модернізацію установки вакуумної дистиляції (DV) на нафтопереробному заводі Vega в Плоєшті.

Про це минулої середи, 11 травня, повідомило видання Energy Industry Review.

Як зазначається, цей проєкт сприятиме покращенню операційних процесів, а також матиме позитивний вплив у плані підвищення рівня захисту навколишнього середовища.

"Проєкт модернізації спрямований на підвищення продуктивності установки вакуумної дистиляції, де мазут, що надходить із нафтопереробного заводу Petromidia Navodari, переробляється як сировина та використовується на установці в Плоєшті для отримання асфальтової маси та інших похідних продуктів", – сказав генеральний директор Rompetrol Rafinare Фелікс Круду Тесловяну.

Він переконаний, що модернізація заводу зміцнить стратегічне становище нафтопереробного заводу Vega, єдиного профільного підприємства в країні, здатного виробляти дорожні та спеціальні бітуми, продукцію, що використовується в інфраструктурних роботах у Румунії та регіоні.

За словами гендиректора Rompetrol Rafinare, завдяки таким інвестиціям компанія відповідає загальним цілям Групи з розвитку виробничої діяльності з дотриманням найвищих стандартів продуктивності та безпеки.

Важливі етапи проєкту полягали в проєктуванні, виконанні, транспортуванні та встановленні нової технологічної печі, роль якої полягає у нагріванні сировини та її фракціонуванні в умовах низького тиску.

Порівняно зі старим обладнанням нова технологічна піч має ККД від 86% до 90% порівняно з приблизно 60%, як це було й досі. Крім того, завдяки цим інвестиціям споживання комунальних послуг буде знижено завдяки використанню пальників із підвищеною ефективністю, а також підігрівача повітря для горіння.

Нещодавно введена в експлуатацію технологічна піч виробництва італійської компанії, що спеціалізується на будівництві обладнання для нафтопереробних заводів, має нормальну робочу продуктивність 30 тонн мазуту на годину і дає змогу досягти енергоефективності 95%.

Водночас із реалізацією проєкту на НПЗ Vega буде забезпечено роботу установки вакуумної перегонки під час підвищення експлуатаційних параметрів, але зі зниженням викидів СО2, а також скороченням витрат на технічне обслуговування.

У 2022 році Rompetrol Rafinare запланувала виробництво близько 140 тисяч тонн бітуму, що приблизно на 20 тисяч тонн вище за рівень, досягнутий у 2019 році, коли було отримано найбільшу кількість бітуму.

Довідка. Нафтопереробний завод Vega Ploiesti є єдиним профільним підприємством у країні, здатним виробляти бітум, гексан та екологічні розчинники, а використовувана сировина та напівфабрикати надходять суто від Petromidia Navodari, найбільшого нафтопереробного заводу в Румунії та одного з найважливіших у Причорноморському регіоні.

Основними акціонерами Rompetrol Rafinare SA є KMG International (54,63% – прямо та опосередковано) та румунська держава за посередництва Міністерство енергетики (44,7%).

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що уряд Румунії підготував законопроєкт, згідно з яким сортування відходів стане обов’язковим для всіх громадян.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік