У Рівному за день здають 2 тонни старої техніки на металобрухт shutterstock

У Рівному за день здають 2 тонни старої техніки на металобрухт

Катерина Бєлоусова

Ціна на брухт в середньому складає від 7,40 до 7,70 грн за кілограм

У Рівному на переробку потраплєя не лише вже звичний нам пластик та скло. На металобрухт містяни приносять старі баняки, каструлі, інструменти, металеві паркани, газові плити та навіть телевізори і комп’ютерні монітори. 

Власник пункту прийому металобрухту Андрій Федірко розповідає: приносять практично все з перерахованого, а це близько 2 тонн на день – бо ціна металобрухт зараз висока. Про це йдеться у матеріалі ITV media group.

“Зараз ціна на брухт в середньому складає від 7,40 до 7,70 грн за кілограм. Тобто, ціна зараз висока. Алюміній коштує 38 грн/кг. Мідь – 223 грн/кг. Латунь, бронза – 143 грн/кг”, – говорить Федірко.

Побутову техніку приймають поштучно. Приміром, за монітор чи телевізор можна виручити від 20 до 50 грн. Це залежить від розміру і віку. Чим старіший – тим дорожчий.

“Чим старіші монітори, тим більше металу там. У сучасних металу практично немає. Відповідно, ми їх приймаємо дешевше”, – говорить власник пункту прийому.

За словами Андрія Федірка, деякі люди, що привозять брухт, не хочуть зайвого клопоту, а тому не розбирають техніку. Або ж просто не знають, що в чорних металах є багато кольорових.

“Ми займаємося переробкою, тобто, розборкою. Від’єднуємо від чорних металів кольорові та здаємо їх дорожче”, – пояснив Федірко.

Після розбору матеріали фасують і відправляють на інші виробництва, де їх можуть переробити. А деякі вироби, такі як інструменти радянських часів, перепродують повторно. Кажуть, попит на них хороший.

А от на іншому підприємстві приймають практично всі види відходів – і від підприємств, і від пересічних рівнян. Сюди привозять картонні коробки, книжки, пластикові пляшки, поліетилен, пластмасові ящики на та нвіть одяг. Тут це все сортують і готують сировину до використання у повторному виробництві. Загалом переробляють до 100 тонн продукції в місяць.

“Ми офіційно купуємо макулатуру, полімерні відходи, якісну деревину. Макулатура коштує від 2,50 до 5 грн за кілограм. Поліетилен від 2 грн до 12 грн за кілограм. ПЕТ-пляшки – 4-12 грн/кг“, – говорить директор підприємства Михайло Гудим.

За пластмасові кришечки можна отримати від 4 до 6 гривень за кілограм. А от пляшки тут приймають, як склобій — по 30 копійок за кілограм. Поштучно ж їх можна здати у пунктах прийому склотари. Здають туди пляшки від пива, слабоалкогольних напоїв та горілки, а також звичайні банки. Виручити за склотару можна від 40 копійок до 2 гривень за одиницю. 

Нагадаємо, Чернівці заробили перші гроші на сортуванні сміття.

Читайте також
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту

У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%