У річці на Рівненщині, де знайшли мертву рибу, виявили перевищення амонію ДЕІ

У річці на Рівненщині, де знайшли мертву рибу, виявили перевищення амонію

Олена Яценьо

Також зафіксовано значне перевищення нітратів

У Дубенському районі в річці Іква, де селяни на початку квітня знайшли мертву рибу, значно перевищено показники забруднювальних речовин, зокрема амонію — у 163 рази.

Це в результаті аналізів проб поверхневої води річки з'ясували фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу, повідомила пресслужба відомства у фейсбуці.

Зазначимо, що 6 квітня працівники ДЕІ за зверненням місцевих жителів оперативно виїхали на місце події, де в районі сіл Сапанівчик і Берег під час візуального огляду зафіксовано нетипове забарвлення водних ресурсів із виділенням специфічного запаху.

"Згідно з уповноваженням відділу інструментально-лабораторного контролю було відібрано роби води в п'яти точках відбору (с. Сапановчик, с. Берег, м. Дубно, нижче м. Дубно, с. Іваннє) та проведено відповідні аналізи вимірювання вмісту забруднювальних речовин поверхневої води р. Іква", — ідеться в повідомленні Держекоінспекції.

У результаті зафіксовано перевищення нормативів гранично допустимої концентрації (ГДК) для водойм рибогосподарського водокористування за:

  • амонієм — у 163 рази у 2-й точці відбору;
  • нітритами — у 7 разів у 1-й точці відбору;
  • нітратами — у 49,7 раза в 1-й точці відбору;
  • залізом загальним — у 7,4 раза у 2-й точці відбору;
  • біологічним споживанням кисню (БСК5) — в 1,9 раза в 1-й точці відбору.

В інших точках спостереження та за іншими показниками перевищень не зафіксовано. Вміст розчиненого кисню відповідає нормам ГДК — ≥6,0 мг/дм3.

Екоінспектори припустили, що значне перевищення нормативів ГДК за цими показниками в 1-й і 2-й точках відбору, імовірно, може бути внаслідок забруднення поверхневої води під час аварійних і надзвичайних ситуацій.

Матеріали за цим фактом співробітники ДЕІ скерували в правоохоронні органи для порушення кримінального провадження та встановлення винних осіб.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що внаслідок військової агресії РФ частину каналізаційних очисних споруд у населених пунктах, де тривають бойові дії, знищено або пошкоджено.

Під час обстрілів окупанти зруйнували очисні споруди експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення, який розташований у селі Верхня Криниця поблизу міста Василівка в Запорізькій області. Як наслідок, стічні води почали потрапляти в річку Дніпро.

Читайте також
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії

Українсько-корейська робоча група розпочне розробку інвестиційного проєкту у травні 2024 року

У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій