У порту Роттердама збудують масштабний кластер для виробництва “зеленого” водню portofrotterdam.com

У порту Роттердама збудують масштабний кластер для виробництва “зеленого” водню

Катерина Бєлоусова

Виробництво водню безпосередньо на узбережжі має низку переваг

Управління порту Роттердама, Нідерланди, зарезервувало ділянку на острові Маасвлакте для будівництва заводу з виробництва “зеленого” водню потужністю до 1 ГВт.

Поблизу ділянки вже знаходиться водогін, а також планується збудувати біля неї вітрову електростанцію IJmuiden Ver та водневий трубопровід, повідомляє Port of Rotterdam.

Зазначається, що площа ділянки сягає 11 гектарів. Водневий завод та вітрову електростанцію планують збудувати до 2028 року.

В повідомленні підкреслили, що виробництво водню безпосередньо на узбережжі є логічним рішенням, оскільки дозволяє уникнути додаткового навантаження на високовольтну мережу. 

У пресслужбі порту розповіли, що наразі кілька компаній вже будують у Роттердамі електролізери з загальною потужністю 1,35 ГВт. Порт планує досягти до 2030 року 2-2,5 ГВт потужностей “зеленого” водню, а уряд – 4 ГВт по всій країні.

Зазначається, що у найближчі роки в Північному морі буде будуватися все більше і більше вітрових електростанцій. Частина виробленої електроенергії буде використовуватися для виробництва “зеленого” водню, який є альтернативою природному газу. 

В повідомленні пояснили, що виробництво водню безпосередньо на узбережжі має низку переваг, адже:

  • не потрібні додаткові високовольтні кабелі на суші;
  • виробництво буде поряд з промисловістю – основним споживачем.

В пресслужбі розповіли, що поблизу зарезервованої ділянки також буде побудована високовольтна підстанція Amaliahaven (380 кВ). Це місце призначення кабелю постійного струму потужністю 2 ГВт від вітропарку IJmuiden Ver.

Зазначається, що вся вітрова електроенергія буде перетворена безпосередньо у водень. Тобто вона не потрапить в електромережу, що дозволяє уникнути додаткового навантаження. 

В повідомленні додали, що майданчик знаходиться поруч з водогоном Евідес. Поряд з ним також прокладуть водневий трубопровід. Таким чином, вироблений водень можна буде ефективно транспортувати споживачам. 

Адміністрація порту вивчає можливість підключення водневих установок Маасвлакте до регіональних теплових мереж. Це дозволить використовувати "зелене" тепло для опалення будинків, теплиць і офісів. 

“Всі ці фактори роблять це місце дуже стратегічним для виробництва "зеленого" водню”, – підкреслили в повідомленні.

Нагадаємо, водневі проєкти, які розташовані в районі Роттердамського порту, та країни-експортери зможуть до 2030 року наростити постачання водню до 4,6 мільйона тонн на рік.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС з осені 2023 року запуститься "Водневий банк" на €800 мільйонів, який покликаний частково субсидіювати виробництво “зеленого” водню.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон