У парку “Межигір’я” фіналізують його націоналізацію  facebook.com/mezhyhiria.official

У парку “Межигір’я” фіналізують його націоналізацію 

Ганна Велика

Дату офіційного відкриття для відвідувачів пообіцяли повідомити на сайті парку та інших офіційних ресурсах

Завершився процес передачі в управління державному парку-пам’ятці “Межигір’я” рухомого майна, яке знаходилося під арештом у справах експрезидента Януковича після Революції Гідності.

Про це повідомила адміністрація установи на сторінці парку у Facebook.

Ці активи є невід’ємною складовою колишньої резиденції та паркового комплексу.

2 місяці на території об’єкта працювала міжвідомча комісія. Результатом її роботи стало підписання документів про передачу державного майна в управління державному парку-пам’ятці “Межигір’я”. Загальна кількість рухомого майна, яке оглянула комісія,  складає більше ніж 25 тис. одиниць. Воно розміщене у 121 будівлі та споруді.

Найбільшим за кількістю рухомого майна об'єктом, який вміщає понад 3,6 тис. його одиниць, став музей "Хонка" загальною площею 3100 кв. м. Він є головною спорудою парку-пам’ятки і має 76 приміщень.

Також у процесі роботи комісія виявила понад 500 цінних об'єктів рухомого майна, які раніше не були описані.

Наразі територія паркового комплексу ще закрита для відвідувачів, оскільки проводяться організаційні заходи та технічні перевірки. Зокрема, співробітники парку-памʼятки спільно з лікарями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби оглядають тварин та птахів, які проживають на території парку.

Спецадміністрація парку-памʼятки "Межигірʼя" вкотре подякувала всім активістам, які з 2014 року стали відповідальними за збереження паркового комплексу за власною згодою.

Управлінці наголосили, що всі працівники, які багато років опікувались парком на волонтерських засадах, мають можливість прямо зараз на території парку-памʼятки офіційно працевлаштуватися в державну установу на посади за напрямками їх роботи.

Наступним етапом в організації повноцінної роботи державного парку-пам’ятки “Межигір’я” стане передача йому в управління нерухомого майна (будівель), які розташовані на території.

В адміністрації парку наголосили, що вперше за 10 років всі прибутки від його функціонування надходитимуть до державної скарбниці.

Нагадаємо, що у червні 2023 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому урядовий законопроєкт №9354 “Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”. Верховна Рада його схвалила, повернула Межигір’я у державну власність та створила новий об’єкт природно-заповідного фонду. Це рішення ініціювало процес перетворення колишньої резиденції у державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Також ЕкоПолітика писала про те, що у травні 2024 року планувалося завершити націоналізацію парку "Межигір'я". Також ми інформували, що 29 квітня у державному парку-пам’ятці "Межигір’я" мав розпочатися процес передачі в управління державі активів, але невідомі особи заблокували вхід на територію і заважали членам міжвідомчої комісії розпочати процес передачі арештованого майна.

Читайте також
5 тонн сміття й уламки “шахеда”: у Нацпарку “Голосіївський” пройшла екотолока
5 тонн сміття й уламки “шахеда”: у Нацпарку “Голосіївський” пройшла екотолока

До організації заходу долучилися також громадські організації

19 липня нацпарк “Межигір’я” нарешті відкривають для відвідувачів
19 липня нацпарк “Межигір’я” нарешті відкривають для відвідувачів

Проте не всі об’єкти на його території вже доступні для огляду

У Києві екоактивісти змогли захистити від забудови понад 5 га зеленої зони
У Києві екоактивісти змогли захистити від забудови понад 5 га зеленої зони

Забудовник відмовився від раніше поданої апеляції