Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету

Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету

Єлизавета Волкотруб

Дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом

У травні буде остаточно завершено процес націоналізації Межигір'я – колишньої резиденції Віктора Януковича. Вперше за десятиріччя парк буде спрямовувати свої прибутки в державний бюджет.

Про це повідомляють на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як стало відомо, у 2023 році Верховна Рада схвалила закон, який повернув Межигір’я у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду. Це рішення ініціювало процес перетворення колишньої резиденції у державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, в якому надається особлива увага найбільш визначним та цінним об’єктам паркового будівництва. Кабінет міністрів України затвердив пропозицію щодо передачі в управління парку-пам'ятці активів, які були арештовані в рамках кримінального провадження. Межигір’ю повернуть право на управління земельними ділянками, а також картини, автомобілі, меблі, техніку, обладнання тощо.

Зазначається, що вже створена спеціальна адміністрація "Межигір’я", яка займається оформленням усіх необхідних документів. Після офіційного відкриття парку всі доходи від роботи будуть спрямовуватися до державного бюджету.

"Межигір’я набуває статусу не лише унікального обʼєкта, а й стає одним з інструментів підтримки економіки України та об’єктом із сотнею нових робочих місць", – зазначив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький.

Виконуючий обов'язки директора парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я" Сергій Юзвенко повідомив, що незабаром буде оголошено дату офіційного відкриття для відвідувачів туристичного сезону-2024.

"Парк-пам’ятка "Межигір’я" є не тільки цінним зразком садово-паркового будівництва, а й унікальним природним парковим. Новостворена державна установа працює відповідно нормативно-правовим документам і будує роботу парку-пам'ятки фактично з самого "фундаменту": від оформлення земельних ділянок, які визначені ЗУ, перевіркою роботи систем життєдіяльності, обліку рослин, тварин, техніки в парку-пам’ятці до розробки нових можливостей для масового відпочинку людей на природі", – каже Юзвенко.

Нагадаємо, комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому урядовий законопроєкт №9354 “Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”.

Як повідомляла Екополітика раніше, замміністр захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький заявив, що в Україні у 2022-2023 роках через суд вдалося повернути державі понад 90 гектарів заповідних земель.

Читайте також
Націоналізація Межигір’я: вхід у нацпарк заблокували невідомі
Націоналізація Межигір’я: вхід у нацпарк заблокували невідомі

29 квітня у державному парку-пам’ятці "Межигір’я" мав розпочатися процес передачі в управління державі активів

У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка

Попередня потенційна ділянка індустріального парку прилягає до житлового кварталу

Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку
Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку

Парк “Наталка” позиціонувався як парк без комерції у будь-якому її прояві

Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни
Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни

Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами ЄС