Націоналізація Межигір’я: вхід у нацпарк заблокували невідомі

Націоналізація Межигір’я: вхід у нацпарк заблокували невідомі

Єлизавета Волкотруб

29 квітня у державному парку-пам’ятці "Межигір’я" мав розпочатися процес передачі в управління державі активів

В понеділок, 29 квітня, невідомі особи заблокували вхід на територію державного парку-пам'ятки "Межгір'я" і заважають членам міжвідомчої комісії розпочати процес передачі арештованого майна.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Міжвідомча комісія прибула до парку-пам'ятки з метою розпочаття процесу передачі арештованого майна, яке на підставі рішення суду було передане в управління АРМА.

Повідомляється, що комісія складається з представників спеціальної адміністрації парку-пам'ятки "Межигір'я", спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА), при участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Блокування роботи міжвідомчої комісії є безпідставним та суперечить українському законодавству. Державні органи діють на виконання законів України та рішення Уряду, яке уповноважило їх провести передачу арештованих активів в управління державній установі "Парк — пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я". Отже, незалежно від будь-яких перешкод, цей процес відбудеться, і парк-пам’ятка розпочне свою роботу на користь держави", – зазначає виконуючий обов'язки директора парка-пам'ятки Сергій Юзвенко.

Як відомо, державній установі парк-пам’ятка "Межигір’я" має бути передано в управління рухоме майно, яке є частиною інфраструктури комплексу та використовується для забезпечення тепло-, електро-, водопостачання та водовідведення, а також для забезпечення охорони парку. Таким чином, передача цього майна забезпечить безперебійну роботу державної установи.

Також передбачена передача в управління державі іншого арештованого майна, такого як садова техніка, меблі, картини, музейні інтер'єри та інше.

“Міжвідомча комісія діє у рамках правового поля. Так, створення парку-пам’ятки “Межигір’я” передбачено Законом України №3264. Цим же документом Уряду було доручено забезпечити створення спеціальної адміністрації парку-пам’ятки. Наразі таку адміністрацію створено та вона вже оформила земельні ділянки “Межигір’я” у постійне користування. Отже, на сьогодні згідно з усіма документами власником цієї території є держава. Тому наразі важливо здійснити передачу майна до законної адміністрації”, – прокоментував перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Нагадаємо, комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому урядовий законопроєкт №9354 “Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”.

У травні 2024 року буде остаточно завершено процес націоналізації Межигір'я – колишньої резиденції Віктора Януковича. Вперше за десятиріччя парк буде спрямовувати свої прибутки в державний бюджет.

Читайте також
Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету
Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету

Дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом

У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка

Попередня потенційна ділянка індустріального парку прилягає до житлового кварталу

Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку
Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку

Парк “Наталка” позиціонувався як парк без комерції у будь-якому її прояві

Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни
Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни

Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами ЄС