У Нью-Йорку критичні показники забруднення повітря apnews.com

У Нью-Йорку критичні показники забруднення повітря

Катерина Бєлоусова

У Канаді вирує близько 400 пожеж

У США якість повітря в штаті Нью-Йорк стала однією з найгірших у світі через масштабні лісові пожежі у Канаді.

У Нью-Йорку показник забруднення повітря (IQair) сягнув 200, у місті Сірак'юс – 400, при нормі 50 або нижче, повідомляє AP News.

Зазначається, що повітря вважається небезпечним навіть для здорових людей, коли показник IQair перевищує 300. Мешканці регіону знову почали носити медичні маски, скаржаться на погане самопочуття, а адміністрації скасовують заходи на відкритому повітрі, зокрема спортивні змагання. Окрім того, задимленість вплинула на роботу аеропортів.

apnews.com

В матеріалі розповіли, що у Канаді вирує близько 400 пожеж, які вже змусили 20 000 людей евакуюватися. Повітря з небезпечним рівнем забруднення поширилося на агломерацію Нью-Йорка, центральний штат Нью-Йорк, частину Пенсільванії, Нью-Джерсі, Північної Кароліни та Індіани.

В AP News додали, що повітря у Канаді також забруднене димом. Так у центрі Оттави, столиці Канади, дим був настільки густим, що офісні вежі на іншому боці річки майже не видно.

apnews.com

Канадські чиновники підкреслили, що це буде найгірший сезон лісових пожеж у країні. Він почався раніше на тлі більш сухої погоди та дуже швидко поширився по всій країні. За словами прем'єр-міністра Квебеку Франсуа Лего, провінція наразі здатна погасити близько 40 пожеж. Надіслати підкріплення з інших регіонів неможливо, адже і там вирують пожежі.

Прессекретарка Канадського міжвідомчого центру лісових пожеж Дженніфер Камау повідомила, що понад 950 пожежників та іншого персоналу прибули зі США, Австралії, Нової Зеландії та Південної Африки, і незабаром прибуде ще більше.

apnews.com

В CNN пояснили, що дим від лісових пожеж містить дрібні тверді часточками PM2,5. Цей небезпечний забруднювач проникає глибоко в легеневу тканину і потрапляє в кров. Він походить із таких джерел, як спалювання викопного палива, пилові бурі та лісові пожежі. Вдихання повітря з PM2,5 пов’язують із низкою проблем зі здоров’ям, зокрема астмою, хворобами серця та інші респіраторними захворюваннями.

Нагадаємо, дослідження Європейського агентства з навколишнього середовища показало, що на континенті щонайменше 1200 дітей щороку помирає від наслідків вдихання забрудненого часточками PM2,5 повітря. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Іспанії у березні в регіонах Валенсія та Арагон спалахнула перша лісова пожежа 2023 року через яку вигоріло понад 4 000 гектарів лісу.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря