У Німеччині запрацювала найбільша сонячна електростанція Європи Hendrik Schmidt/dpa/picture alliance

У Німеччині запрацювала найбільша сонячна електростанція Європи

Ганна Велика

Її спорудили на території колишнього буровугільного кар'єру

У Східній Німеччині поблизу Лейпцига запустили в роботу наймасштабнішу європейську СЕС Witznitz площею 500 га. Її клієнтами стали такі гіганти, як нафтогазовий концерн Shell і корпорація Microsoft.

Про це повідомляє DW.

Енергопарк Witznitz складається з 1 млн 100 тис. фотоелектричних панелей. Вони розміщені на території в 500 га, що приблизно дорівнює площі 700 футбольних полів. Потужність електростанції – 650 МВт. Для порівняння: на сучасних атомних електростанціях потужність одного енергоблоку становить зазвичай від 1000 до 1200 МВт.

За словами оператора системи електропередачі – компанії 50Hertz, завдяки сучасному обладнанню та використанню електротехнічного ефекту реактивної потужності ця СЕС вперше може забезпечувати стабільність мережі навіть у темний час доби.

Будувати електростанцію Witznitz розпочали у 2020 році, а вже в грудні 2023 року її перша черга почала генерувати електроенергію. Реалізацію цього проєкту повністю профінансував страховий концерн Signal Iduna. Він бачить у великій сонячній електростанції як джерело стабільних доходів, так і свій внесок у "зелений перехід" і, відповідно, виграшний іміджевий проєкт.

Jan Woitas/dpa/picture alliance

Фото: Jan Woitas/dpa/picture alliance

Майже всі потужності енергопарку Witznitz на 15 років законтрактував концерн Shell. Приблизно половину одержуваної енергії він перепродаватиме корпорації Microsoft. І британській нафтогазовій компанії, і американському гігантові IT-індустрії потрібні великі обсяги "зеленої" електрики для виконання власних амбітних цілей з декарбонізації свого бізнесу.

"Енергопарк Witznitz стане одним із центральних елементів нашого портфоліо. Ми раді зробити важливий внесок у справу декарбонізації”, – сказав на офіційній церемонії відкриття Крістоф Люкен, голова компанії Hansainvest Real Assets, інвестиційного підрозділу концерну Signal Iduna.

Днями ЕкоПолітика розповідала про те, що Німеччина з 2025 року заміняє гарантований прибуток для відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) на одноразову інвестиційну субсидію та скасовує винагороду за електроенергію, вироблену ВДЕ під час від'ємних цін, коли в мережу вже постачається надлишкова електроенергія. Також ми розповідали, що викиди Німеччини у 2023 році скоротилися до 673 мільйонів тонн та сягнули найнижчого рівня за останні 70 років.

Читайте також
Київське ОСББ встановило СЕС на даху свого багатоквартирного будинку
Київське ОСББ встановило СЕС на даху свого багатоквартирного будинку

Тепер навіть під час відключень тут працюють ліфти, є освітлення, вода та інтернет

Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС
Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС

Вона складається із понад 200 панелей

“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео
“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео

Цей проєкт міська влада реалізувала разом із АТ “Укрексімбанк”

Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд
Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд

Встановлення сонячних панелей для дому з модного тренду перетворилося на гарне вирішення енергокризи