У Німеччині виробники водню почали шукати “рішення наступного покоління” shutterstock

У Німеччині виробники водню почали шукати “рішення наступного покоління”

Катерина Бєлоусова

“Зелений" водень також потребує створення відповідної інфраструктури трубопроводів

У Німеччині компанія з виробництва спеціальних хімічних речовин Evonik розробляє аніонопровідну мембрану для дешевого виробництва “зеленого” водню.

Компанія зосереджена на так званих рішеннях наступного покоління з сильним позитивним впливом на навколишнє середовище, повідомляє Gasworld.

Спеціаліст з мембран Evonik зобов’язався втілити “зелену” революцію в реальність, поставивши водень на перший план і в центр свого довгострокового бачення низьковуглецевого майбутнього. 

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), “зелений” водень становить менше 0,1% світового виробництва водню. Водень, який має значний потенціал декарбонізації, все ще відчуває перешкоди через зв’язок із паровим риформінгом метану (SMR), технологією, яка виробляє так званий "сірий" водень.

Доктор Олівер Буш, віце-президент Evonik з дефосиляції, заявив, що промисловість має здійснити перехід від “сірого” водню до чистого "зеленого" водню. 

Він зазначив, що у Німеччині сучасна хімічна промисловість потребує понад 1 мільйон тонн водню щороку, а з часом попит буде зростати. Щоб зменшити викиди вуглецю необхідно перевести “сірий” водень в “зелений”. 

Зелений водень і мембрани 

Водень може бути утворений методом, який називається електролізом. Він передбачає застосування напруги між двома електродами, що розщеплює воду на складові компоненти кисень і водень. 

Технологія паливних елементів використовує цю концепцію, але навпаки. При поєднанні водню та кисню відбувається реакція, яка утворює воду та генерує електричний струм. 

Щоб покращити виробництво “зеленого” водню, Evonik розробляє аніонопровідну мембрану, яка використовує електроліз води з аніонообмінної мембрани (AEM). Усуваючи потребу в дорогих матеріалах і металах для клітин, Evonik обіцяє, що цей процес знизить інвестиційні витрати. 

"Стратегічна увага Evonik зосереджена на так званих рішеннях наступного покоління з сильним позитивним впливом на навколишнє середовище, – прокоментував Януш Бергер, керівник відділу ринкових комунікацій. – Нові розробки продуктів, такі як наша мембрана DURAION для економічно ефективного виробництва “зеленого” водню, є частиною всього руху". 

Зберігання та транспортування 

“Зелений" водень також потребує створення відповідної інфраструктури трубопроводів. 

Щоб забезпечити виробництво екологічно чистого водню, такі проєкти, як GET H2 Nukleus – перша в Німеччині загальнодоступна воднева мережа – використовують поліамід 12 Evonik, високоефективний матеріал, який використовується в гнучких трубопроводах, які можна використовувати для транспортування водню. 

Ще одне рішення, розроблене Evonik і Linde, використовує технологію адсорбції при зміні тиску (PSA) і технологію мембрани з порожнистими волокнами Evonik для доставки 99,9% чистого водню. 

На додаток до зеленого водню в Evonik розробили ще одне альтернативне рішення для отримання енергії з мембранами SEPURAN Green. 

Завдяки використанню для модернізації біогазу на одному з найбільших біогазових заводів Німеччини ця технологія дозволяє виробляти близько 9000 тонн біометану на рік.

"Бізнес газороздільних мембран Evonik спрямований на перехід до стійкої газової економіки на основі екологічно чистого водню та біометану. Ми рішуче прагнемо просувати енергетичний перехід", — додав Бергер.

“Сірий” водень, виробляється через тепло, тиск і каталізатори, пов’язані з викопними джерелами, такими як природний газ, і генерує близько 830 мільйонів тонн викидів CO2 у всьому світі на рік. SMR є одним із найменш стійких методів виробництва водню і відповідає за понад 95% світового попиту на водень.

Однак попит на технологію водневих паливних елементів зростає в останні роки, з 2000 року в базі даних МЕА зареєстровано понад 300 водневих проєктів.

Нагадаємо, газова компанія Air Products, США, витратить щонайменше $4 мільярди додаткового капіталу для підтримки переходу на чисту енергію, що збільшить загальний обсяг зобов’язань до $15 мільярдів до 2027 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що ЄС зацікавлена в розвитку українських відновлюваних джерел енергії, зокрема біометані та водні.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон