У Німеччині закриють останній великий завод з виробництва сонячних панелей

У Німеччині закриють останній великий завод з виробництва сонячних панелей

Катерина Бєлоусова

У 2023 році завод виробив сонячних панелей на 650 МВт, що склало близько 5% встановленої потужності у Німеччині

У Німеччині у березні швейцарська компанія Meyer Burger, найбільший виробник сонячних панелей у країні, закриє свій завод у Фрайберзі та перенесе виробничі майданчики у США.

Це скоротить загальну потужність виробництва сонячних панелей в ЄС приблизно на 10%, повідомляє Euractiv.

Зазначається, що компанія декілька років звітувала про збитковість виробництва, а її акції впали на 90%. Щоб уникнути закриття заводу у січні Meyer Burger звернулася до уряду з проханням надати субсидії, однак відповіді так і не отримала. Через відсутність згоди всередині трипартійного уряду пакет допомоги для виробників сонячної енергії у Німеччині, ймовірно, не узгодять до кінця березня.

"Відсутність європейського захисту від недобросовісної конкуренції з боку Китаю ставить під загрозу майже чотири роки наполегливої ​​роботи видатних працівників у Європі", — йдеться в заяві правління Sentis, найбільшого акціонера компанії.

В матеріалі розповіли, що завод у Фрайберзі був частиною великого кластера "Силіконова Саксонія", що стало довгоочікуваним поштовхом для розвитку регіону, який економічно відстає. У 2023 році завод виробив 650 МВт модулів, що склало близько 5% встановленої потужності в Німеччині. Проте компанія не змогла продати всю свою продукцію. 

Зазначається, що загальна європейська виробнича потужність сонячних панелей сягає 6 ГВт. Проте у 2023 році в ЄС встановили сонячних електростанцій на 56 ГВт.

В матеріалі розповіли, що Meyer Burger планує залучити у США €262 млн для фінансування нових заводів у Колорадо та Арізоні. А також очікує отримати €1,4 мільярда податкових пільг у рамках масштабної програми підтримки зелених технологій у США, що забезпечує Закон про боротьбу з інфляцією (IRA).

В Euractiv додали, що у лютому в ЄС погодили закон “Про промисловість з нульовими викидами” (NZIA) для підтримки місцевих компаній з виробництва зелених технологій. Проте він набуде чинності не раніше 2025 року і на його реалізацію підуть роки. 

Нагадаємо, у 2022 році у Німеччині енергетична компанія RWE демонтувала одну з 8 вітротурбін парка Кейенберг у західній землі Північний Рейн-Вестфалія, щоб розширити вугільний карʼєр Garzweiler (відкриту шахту).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Rystad Energy показав, що на складах країн ЄС у 2023 році знаходилися сонячні панелі з загальною потужністю на 40 ГВт, що еквівалентно встановленим потужностям у блоці у 2022 році.

Теги: ,
Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів