У Міжнародний день боротьби з пестицидами українцям розповіли про їхню шкоду та наслідки shutterstock

У Міжнародний день боротьби з пестицидами українцям розповіли про їхню шкоду та наслідки

Катерина Бєлоусова

В Україні недостатньо дій для боротьби з пестицидами, а їх використання є безконтрольним

3 грудня міжнародна спільнота провела День боротьби з пестицидами. Сучасне  сільське господарство використовує ці речовини для боротьбі зі шкідниками, грибками та небажаною рослинністю.

Однак пестициди щороку спричиняють отруєння мільйонів людей та забруднення довкілля, розповідає ексголова ДЕІ Андрій Мальований у Facebook.

Він навів статистику ВООЗ, згідно якої щороку приблизно 25 мільйонів сільськогосподарських робітників зазнають ненавмисного отруєння пестицидами, які нерідко потрапляють у воду. Забруднення води пестицидами спричиняє численні захворювання.

Ці речовини негативно впливають і на комах, зменшуючи кількість як шкідників так і запилювачів. 

Зокрема, в останні десятиліття стрімко скорочується чисельність бджіл, які є основними запилювачами рослин і гарантують їх урожайність. До того ж зникнення комах негативно позначається на птахах та інших тваринах, які ними харчуються.

3 грудня 1984 року на індійському заводі Union Carbide у Бхопалі, який виробляв складові пестициду карборилу, стався вибух. Внаслідок техногенної катастрофи  померло за різними оцінками від 8 до 20 тисяч осіб, ще 100 тисяч жителів міста були уражені отруйним газом.

Саме в пам’ять про цю трагедію і було засновано тематичний день щодо посилення дій для боротьби з негативними наслідками використання пестицидів. 

“Насправді застосування цих речовин не є таким необхідним для підтримки врожайності. Навпаки – відмова від пестицидів дозволяє зберегти унікальну мікробіоту ґрунтів, а урізноманітнення видів рослин на одному полі дає змогу боротися зі шкідниками без застосування хімічних засобів. В результаті врожайність стає ще вищою, ніж із застосуванням штучних сполук”, – пише Мальований.

Також він зазначив, що в Україні сьогодні недостатньо дій для боротьби з пестицидами, а їх використання є безконтрольним. Раніше цим питанням опікувалась Санепідемслужба, але після її ліквідації пестициди залишаються “поза контролем”.

Мальований ще раз наголосив на важливості контролю ДЕІ за застосуванням цих речовин, щоб захистити людей та довкілля від хімічної небезпеки.

“Окрім того, Другим національно визначеним внеском до Паризької угоди передбачається зобов’язання України збільшити частку органічного виробництва без застосування пестицидів до 3% у 2030 році”, – нагадав він.

Нагадаємо, у Міндовкіллі розповіли, що українці п’ють воду з пестицидами та ковідними препаратами.

Читайте також
В Україні хочуть посилити контроль за використанням добрив: уряд схвалив законопроєкт
В Україні хочуть посилити контроль за використанням добрив: уряд схвалив законопроєкт

Документ дозволить регулювати обіг добрив, щоб зменшити ризики для довкілля

На Тернопільщині відправили на утилізацію 17 тонн прострочених пестицидів
На Тернопільщині відправили на утилізацію 17 тонн прострочених пестицидів

Прокурори проводять відповідне досудове розслідування кримінальних проваджень

На Сумщині зіпсовані пестициди забруднили фермерські землі
На Сумщині зіпсовані пестициди забруднили фермерські землі

На майданчику, де раніше зберігалися пестициди, відсутнє тверде покриття

На Тернопільщині відкрили справу за забруднення пестицидами, які лежали просто неба
На Тернопільщині відкрили справу за забруднення пестицидами, які лежали просто неба

Сільрада виділила кошти на утилізацію небезпечних хімікатів