У Львові на ринку "Шувар" запрацювала сонячна електростанція. Фото та відео НТА

У Львові на ринку "Шувар" запрацювала сонячна електростанція. Фото та відео

Олена Яценьо

Ринок заощаджуватиме тепер майже 900 тисяч гривень на рік

На сихівському ринку "Шувар", найбільшому гуртовому ринку сільськогосподарської продукції заходу України, запрацювала сонячна електростанція.

СЕС потужністю 150 кіловатів встановила компанія "Правильне електроживлення", передає Zaxid.net.

Як зауважили в компанії, сонячна станція дасть ринку можливість економити майже 900 тисяч гривень на рік.

Одна з головних причин облаштування станції на “Шуварі” саме зараз – бажання ринку зменшити використання нафти та газу.

“У 2014 році ми встановили першу електростанцію потужністю 10 тисяч кіловатів і вона нам вже згенерувала 70 тисяч кіловатів. Тож ми продовжили встановлювати сонячні панелі і станції. Встановили зараз потужністю 150 кіловатів, термін її окупності – приблизно 3-3,5 роки. Також ми б хотіли в такий непростий час нести частинку, щоб у світі зменшити використання викопного палива: нафти, газу”, – розповів головний енергетик ринку “Шувар” Ігор Миколик.

Фото: НТА

За словами інженера “Правильне електропостачання”, сонячна енергія є фактично вічна, вона безплатна, адже один раз заплатив, встановив і економиш.

Вартість проєкту – приблизно 3 мільйони гривень, які “Шувар” відіб’є за 3,5 року, а станція працюватиме не менш ніж 25 років.

На цьому ринок "Шувар" поки зупинятися не збирається, а планує й надалі співпрацювати з компанією "Правильне електроживлення", що займається відновлювальною енергетикою.

"Наразі повністю перейти на таку енергію – складно. Теоретично це можливо, але практично – майже нереально. Припустимо, що по лічильнику споживання становить 200 тисяч кіловат. Ми можемо замістити тільки частину, адже є велике споживання енергії і вночі. Тоді треба ставити ще велику кількість акумуляторів. А ця технологія є ще достатньо дорога і окупність станції буде набагато довшою", – пояснив інженер компанії “Правильне електроживлення” Володимир Степчук.

Додамо, що сьогодні у Львівській області є понад 1 200 об’єктів, що виробляють екологічну електроенергію.

"Усе-таки малий та середній бізнес сьогодні шукають і знаходять правильні і нові рішення та шляхи, які впливають на енергонезалежність й свого бізнесу і регіону. У регіоні існує багаторічна програма енергоефективності та енергозбереження, яка розрахована на 2021-2027 роки", – сказав начальник управління енергоефективності департаменту паливно-енергетичного комплексу енергоефективності ЖКГ Львівської ОВА Микола Вознюк.

Довідка. "Шувар" – найбільший гуртовий ринок сільськогосподарської продукції у Львові та Західній Україні. Розташований у Сихівському районі Львова. Загальна площа ринку понад 20 га. Входить до Світової організації гуртових ринків, є найбільшим у регіоні майданчиком з продажу молочних виробів, фруктів-овочів, м’яса, риби, квітів, у середньому протягом року на територію ринку заїжджає 1,3 млн автомобілів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин назвав розв'язану Росією війну в Україні також війною проти відновлювальної енергетики.

Нагадаємо також, що на Київщині власник домашньої СЕС житель села Зорин Вишгородського району Олександр Царенок допоміг односельцям пережити окупацію.

Читайте також
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом

Екоінспектори також відібрали проби ґрунту для лабораторних досліджень

На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео
На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео

Люди побоюються, що за 50 метрів від їхніх будинків з'явиться свиноферма або скотобійня

У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями
У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями

На фабриці облаштували великий паркінг, який накрили сонячними панелями

Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку
Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку

Кожний заклад визначає індивідуально розмір знижки чи інші заохочення для клієнтів