У Луцьку студенти створюють сонячні "зарядки" для українських військових. Фото vnu.edu.ua

У Луцьку студенти створюють сонячні "зарядки" для українських військових. Фото

Олена Яценьо

Сонячні модулі, які студенти й викладачі ВНУ виготовляють власноруч, здатні заряджати до чотирьох пристроїв одночасно

Студенти й викладачі Навчально-наукового фізико-технологічного інституту Волинського національного університету імені Лесі Українки налагодили виробництво сонячних панелей для Збройних Сил України.

Про те, чим корисні портативні СЕС в умовах війни, – розповів відділу інформаційної політики вишу професор кафедри експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій Олександр Мартинюк.

За словами викладача, сонячна панель - надзвичайно корисний прилад у військових польових умовах.

Фото: vnu.edu.ua

"Під час спілкування з нашими бійцями ми почули проблеми – на блокпостах і місцях угрупування нема стаціонарних джерел живлення, а можливість використовувати щоразу дизельні генератори не завжди є, – розповів Олександр Семенович. – Тому вирішили долучитися до розв’язання цієї проблеми. Почали проєктування та виготовлення автономних модулів зарядки поуербанків, смартфонів, планшетів та іншої техніки з використанням сонячних панелей".

Сонячні панелі, які студенти й викладачі ВНУ виготовляють власноруч, здатні заряджати до чотирьох пристроїв одночасно. Деякі частини приладів купували, а інші – виготовляли на своєму 3D-принтері.

Професор Мартинюк розповів, що готова сонячна панель має невелику вагу, складається з корпусу, набору модулів і чотирьох драйверів (для під'єднання чотирьох телефонів чи павербанків).

Фото: vnu.edu.ua

Як розповіли у виші, такі пристрої дають солдатам змогу підзаряджати свої гаджети впродовж усього світлового дня, адже навіть у приміщенні прилад показує високу продуктивність.

"Процес заряджання мобільної техніки аналогічний звичайній мережі, а швидкість залежить як від сонячної чи похмурої погоди, так і від потужності споживача. Чим більше яскравого проміння потрапляє на панель, тим швидкість заряджання вища", – пояснив викладач.

Фото: vnu.edu.ua

Собівартість такої панелі – майже дві тисячі гривень, що є недорогим варіантом. Акумулятора для збереження живлення в комплекті готової панелі для бійців немає, адже в такому разі собівартість пристрою тоді зростає в рази.

"Краще мати декілька таких панелей, ніж дороговартісну з акумулятором. Таке було побажання. Якщо навіть втратити цю панель чи механічно пошкодиться, це не настільки кошторисно. Процес виробництва може бути дешевший, якщо купувати самі модулі і монтувати їх у корпус самостійно", – пояснив професор.

Фото: vnu.edu.ua

Найбільше часу під час виготовлення сонячних панелей забирає засихання силікону (12 годин) та 3D-друк корпусу панелі (до двох годин). Спаювання деталей же відбувається швидко – до пів години.

Зазначається, що розпочали зі створення п’яти модулів, бо саме таку потребу озвучили наші бійці. Далі виготовлятимуть більше – залежно від кількості замовлень від військових.

Директорка навчально-наукового фізико-технологічного інституту Галина Мирончук сказала, що сонячні панелі передають бійцям однієї з волинських бригад. Нині гроші на матеріали збирають викладачі та студенти, проте, за словами освітянки, вирішують, як купуватимуть деталі для панелей надалі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що волонтер Андрій Оніщенко, який працює з екологічно дружніми технологіями на одному з київських підприємств, через правоохоронців передав воїнам Збройних Сил України портативну сонячну панель.

Нагадаємо також, що співробітники Інституту відновлюваної енергетики НАН України передали воїнам 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу автономно-переносну сонячну електростанцію.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів