У Кропивницькому стартував проєкт зі збору великогабаритних відходів Суспільне

У Кропивницькому стартував проєкт зі збору великогабаритних відходів

На проєкт щомісяця витрачатимуть 120 тисяч гривень

З 1 березня у Кропивницькому встановили 10 контейнерів для збору великогабаритного сміття в межах пілотного проєкту компанії "Екостайл", яка займається вивезенням сміття в обласному центрі.

У такий спосіб у місті хочуть зменшити кількість стихійних сміттєзвалищ, розповіла речниця підприємства "Екостайл" Неля Желамська в коментарі "Суспільному".

На встановлення й обслуговування 10 таких контейнерів-бункерів об’ємом 8 кубометрів щомісяця витрачатимуть 120 тисяч гривень. За це платить підприємство. Проєкт розрахований на пів року, а потім вирішуватимуть, чи розширювати кількість таких місць у Кропивницькому.

Контейнери розраховані на будівельні відходи та меблі. На них розмістять таблички з переліком, чого не можна в них викидати, каже речниця підприємства.

Викидати в контейнери для побутових відходів інше сміття не можна, сказав керівник спецінспекції з благоустрою Олександр Брюховецький. За це передбачено штраф. "Для фізичних осіб штраф від 340 до 1360 гривень. Для юридичних осіб від 850 до 1700 гривень", – зазначив він.

Довідка щодо експлуатації контейнерів-бункерів

Використовуються тільки під такі види великогабаритних відходів:

  • Каміння, цемент, гіпс, штукатурка, покрівельна черепиця.
  • Ґрунт, глина, пісок.
  • Плитка облицювальна і тротуарна.
  • Дерево після будівництва, тирса.
  • Меблі частинами.

У контейнери заборонено викидати: тверді побутові відходи, вторинну сировину, останки тварин, відходи життєдіяльності тварин, медичні та фармацевтичні відходи, олії й жири, токсичні відходи, заповнені місткості, лакофарбову продукцію, лампи люмінесцентні, рідкі відходи, побутову хімію, відходи, забруднені машинним мастилом, акумулятори кислотні відпрацьовані, оргтехніку та електричні вузли, усі види вибухонебезпечних відходів.

"Проєкт буде приреченим, якщо люди викидатимуть у контейнери-бункери листя, гілки чи побутові відходи, адже логістика передбачає вивезення таких контейнерів не більш як два, в окремих точках три рази на місяць. Це складний процес, який вимагає чіткого дотримання правил. Якщо листя чи побутові відходи лежатимуть у бункері два чи три тижні, особливо влітку, – це буде порушенням санітарних норм, і ми змушені будемо відмовитися від подальшого впровадження проєкту. Тому просимо всіх містян долучитися до поширення абсолютно простих правил і зробити наше місто ще на крок ближчим до екосвідомого господарювання", – наголосила директорка ТОВ "Екостайл" Олена Домбровська.

Контейнери-бункери можна буде знайти у Кропивницькому за такими адресами:

  1. вул. Попова, 15, корп. 2
  2. вул. Пацаєва, 10
  3. вул. Героїв України, 30
  4. вул. Попова, 26, корп. 3
  5. пр-т Університетський, 23, корп. 1
  6. вул. В.Нікітіна, 15
  7. вул. Шульгиних, 39
  8. вул. Ю.Олефіренка, 18
  9. вул. Миру, 8
  10. вул. Вокзальна, 26, корп. 3

Раніше ЕкоПолітика розповідала, де в Хмельницькому можна здати небезпечні відходи, такі як лампочки та батарейки.

Читайте також
На Кіровоградщині запустили Офіс декарбонізації та енергоефективності
На Кіровоградщині запустили Офіс декарбонізації та енергоефективності

Енергоефективність та декарбонізація – драйвери відбудови та сталого розвитку громад

Купи сміття Приватбанку знайшли на березі річки у Кропивницькому
Купи сміття Приватбанку знайшли на березі річки у Кропивницькому

Яким чином сміття опинилось біля річки, у банку пояснити не можуть