У Кривому Розі якість води в річці Інгулець повертається до норми – Міндовкілля 1kr.ua

У Кривому Розі якість води в річці Інгулець повертається до норми – Міндовкілля

Катерина Бєлоусова

Ймовірною причиною почервоніння річки стала наявність ґрунті та матеріалах, що використовувалися для відновлення греблі, мінералу гематиту, якій ще називають "кривавим каменем"

У Кривому Розі якість води в річці Інгулець повертається до нормального стану, зокрема пігмент червоного кольору осідає і вимивається та має зникнути за кілька днів.

Попередні результати відібраних 16 вересня проб води у річці за 13 показниками показав, що якість води перебуває в межах нормативних значень для питних потреб, повідомляє Міндовкілля.

В повідомленні зазначили, що у суботу, 17 вересня, поточну ситуацію на річці Інгулець та подальші заходи реагування обговорили за дорученням міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця на екстреній міжвідомчій нараді під головуванням заступниці міністра Олени Крамаренко. 

Учасники обговорили потенційні ситуації та дії у разі критичного зменшення води у Карачунівському водосховищі для забезпечення безперебійного водопостачання населення. 

За даними Держводагентства, яке  щоденно відбирає проби на гідропосту Андріївка, рівень води у Карачунівському водосховищі становить 57,72 м при нормі 59,00 м.

Вміст хлоридів у воді річки Інгулець на водпосту Андріївка, за 60 км від м. Кривий Ріг, протягом 16 вересня мав значні коливання – максимальна відмітка сягнула 2200 м/л при нормі 350 мг/л для питних потреб. Станом на ранок 17 вересня вміст хлоридів становить 220 мг/л. Жорсткість зменшилась від 19 до 6 мг-екв/л, при нормі 7 мг-екв/л для питних потреб. 

В повідомленні пояснили, що це пов’язано з проходженням хвилі води з високим вмістом солей. А ймовірною причиною почервоніння річки стала наявність у місцевому грунті, породах та матеріалах, що використовуються для відновлення водоскидної споруди, мінералу заліза “гематиту” або "кривавого каменю".

“Важливо забезпечити постійний моніторинг всієї річки, а не лише ділянки, яка вчора мала червоне забарвлення. Є необхідність сформувати комплексне бачення – для безпеки людей та швидкого реагування на будь-які зміни”, – сказала Крамаренко. 

Вона доручила Держекоінспекції та Держводагентству проводити постійне спостереження за якісним станом р. Інгулець на територіях Дніпропетровської, Кіровоградської та Миколаївської областей та оперативно інформувати Міндовкілля про результати.

Держводагентство у короткі строки має розробити оперативні та довгострокові прогнози змін екологічного стану річки та план заходів щодо її оздоровлення. 

Нагадаємо, зранку у пʼятницю, 16 вересня, місцеві жителі Кривого Рогу помітили, що вода в річці Інгулець стала червоною.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 14  вересня російські війська обстріляли місто Кривий Ріг 8 крилатими ракетами "Кинджал" та  "Іскандер", які пошкодили греблю Карачунівського водосховища.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень