У Кривому Розі позапланово перевірили меткомбінат "АрселорМіттал" Shutterstock

У Кривому Розі позапланово перевірили меткомбінат "АрселорМіттал"

Олена Яценьо

Загальне враження від попередніх результатів перевірки позитивне

Співробітники Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області провели позапланову перевірку металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Про це на своїй сторінці у фейсбуці розповів депутат Криворізької міської ради Антон Петрухін. За його словами, ДЕІ оприлюднила акт позапланової перевірки ПРАТ АМКР.

"Екоіспекція провела перевірку кар’єру № 3, відвалу Степовий-2, складу окислених руд, конверторного цеху, доменного цеху № 1, прокатного цеху № 3, відвалів шлаків і промислових відходів", — йдеться в повідомленні.

Депутат наголосив, що це вперше центральний орган Держекоінспекції залучив до перевірки не регіональний підрозділ – Придніпровський, а фахівців із Донецької області.

"Загальне враження від попередніх результатів перевірки позитивне. Фахівці екоінспекції використали креативні підходи під час здійснення державного нагляду", — зауважив він.

Зокрема, уперше перевірили виконання не тільки дозвільних документів, але й заходів міської екологічної програми щодо пилопригнічення на відвалах та кар’єрах. Також уперше поставили під сумнів ефективність реалізованих проєктних рішень щодо модернізації другого блоку конверторів без очищення неорганізованих викидів.

Водночас Антон Петрухін звернув увагу й на низку негативних моментів: не перевірялися ефективність і повнота виконання екологічних заходів, прописаних у договорі купівлі-продажу комбінату; під перевірку не попали морально та фізично застарілі аглофабрика металургійного виробництва та 1 і 2 коксові батареї, закриття яких було передбачено міською програмою ще минулого року.

"Ця перевірка є тільки першим кроком, і наразі залишаються питання: чи зможе екоінспекція обґрунтувати та стягнути шкоду, а також змусити "АрселорМіттал Кривий Ріг" у розумні строки виправити всі порушення", — підсумував депутат.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, новий Офіс Державної екологічної інспекції в Кривому Розі затвердив план перевірок на 2021 рік. Особлива увага приділятиметься великим промисловим підприємствам.

Читайте також
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень

Найбільше збитків розраховано за засмічення земельної ділянки

Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро
Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро

План комплексних перевірок мають затвердити 15 листопада

У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії
У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії

Позапланові перевірки проведуть на підставі численних звернень громадян