У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока" shutterstock.com

У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"

Катерина Бєлоусова

Модернізація дозволить економити 4,6 мільйона гривень на рік

У Кривому Розі на Центральному гірничо-збагачувальному комбінаті реалізували енергоефективний проєкт на шахті "Гігант-Глибока", який дозволить економити 1 мільйон кВт-год енергії на рік.

На шахті провели технічне переоснащення клітьової установки ствола В-4, що також систематизувало роботу основного транспортного комплексу, повідомляє Метінвест медіа.

Зазначається, що ця установка призначена для спуску та підйому працівників, що обслуговують водовідливні установки. Працівники використовують її для спуску та підйому лише 7 годин на добу, а решту часу вона перебувала в режимі очікування.

В повідомленні пояснили, що установку живив генератор, потужний головний привід якого за технічними умовами не можна зупиняти частіше ніж один раз на місяць. При цьому на холостому ходу синхронний привід споживав 163 кВт електроенергії на годину. Тому спеціалісти відділу енергоменеджменту ЦГЗК запропонували провести модернізацію.

metinvest.media

Зазначається, що генератор-двигун замінили на тиристорний перетворювач-двигун, який може зупиняти привід постійного струму на час режиму очікування. 

“Це нововведення дозволить нам економити 1 млн кВт-год та досягти економічного ефекту 4,6 млн грн на рік. Ідея цілком наша, власна. Сподіваємося, цей пілотний проєкт стане вдалим стартом для нових енергоефективних нововведень на Центральному комбінаті”, – сказав начальник відділу енергоменеджменту ЦГЗК Максим Стрілець. 

Зазначається, що запуск клітьової установки на шахті здійснюється максимально диференційовано. Так для зменшення вартості витраченої електроенергії, спуски відбуваються в той час, коли тарифи найнижчі, а саме після 23:00 вночі та після 12:00 в денну зміну.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков заявив, що стратегія зеленого переходу компанії попри повномасштабну війну залишається незмінною.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"